Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lösning på gång för skollunch till gymnasieelever

En lösning är på gång för att erbjuda skollunch till gymnasieelever. Tanken är att de ska kunna beställa mat som hämtas ut på förvalda platser ett par gånger i veckan. Men det är oklart om det hinner införas före sommarlovet.

Under måndagen fattade Christofer Lundholm (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ett ordförandebeslut om att erbjuda skollunch för gymnasieeleverna i Halmstads kommun.

Beslutet går ut på att alla elever som vill kan beställa lunch en vecka i förväg. Matlådorna hämtas sedan ut på några förvalda platser i kommunen vid ett par tillfällen i veckan. Om lunchen inte hämtas ut som avtalat debiteras eleven för kostnaden.

– Jag initierade detta efter att ha hört på radio att Varberg ha en liknande lösning, uppger Michael Svensson (S), vice ordförande i nämnden, och tillägger:

– Vi vet egentligen inte hur stor efterfrågan är, men i och med att man beställer innan så vet man ju i förväg hur många som är intresserade.

Politikerna har sedan distansundervisning infördes för två månader sedan diskuterat möjligheten att på något sätt erbjuda eleverna skollunch. Vänsterpartiet har också ställt krav om subventionerad skollunch .

Ett problem har dock varit att undervisningen riskerar bli lidande om de studerande ska ta sig hemifrån för att äta lunch.

– Det har varit det stora dilemmat, men nu löser vi det genom att hämtning av maten ska ske utanför undervisningstiden, säger Christofer Lundholm.

Förvaltningen har fått i uppdrag att tillsammans med serviceförvaltningen arbeta fram en lösning. Målet att detta ska vara i gång så fort som möjligt men det är oklart om det hinns med innan terminen är slut.

– Om det hinner göras före sommarlovet kunde inte förvaltningen lova, men just nu är man även i en planering kring att det här läget kan fortsätta även efter sommaren. Så länge vi inte får nya direktiv från Folkhälsomyndigheten och regeringen är det distansundervisning som gäller. Då måste en lösning kring lunchen vara på plats från terminsstart, säger Christofer Lundholm.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här