Så här ensam kommer inte Håkan Jonsson att vara på lördag, när unga från ett halvdussin, lokala idrottsföreningar är med och springer på Stora torg.
Så här ensam kommer inte Håkan Jonsson att vara på lördag, när unga från ett halvdussin, lokala idrottsföreningar är med och springer på Stora torg. Bild: Roger Larsson

Löprundor på Stora torg ska hjälpa Världens barn

Förra året sprang Håkan Jonsson genom hela Halland för att samla in pengar till Världens barn. Då hade han bland annat sällskap av en biskop och en Champions League-vinnare. I årets insamling springer han i de halländska stadskärnorna – och som sällskap har han både förskolebarn och unga från idrottsföreningar.

ANNONS
|

Den pensionerade Halmstadläkaren Håkan Jonsson är välkänd för sitt långa, ljusa hår och för att han är medlem i den exklusiva klubben ”The Seven Marathon Club” – där bara de som sprungit maraton på världens alla sju kontinenter får vara med. HP har bland annat skrivit om när han sprang maraton på Antarktis 2017.

LÄS MER:Efter Tibet springer han på Nordpolen

Men sedan 2016 är han också en engagerad ambassadör för Svenska kyrkans biståndsverksamhet Act, som är en av ett dussin organisationerna bakom Världens barn. Insamlingskampanjen är en av Radiohjälpens största och har sedan starten 1997 fått in över 1,7 miljarder kronor till verksamheter som stärker barns rättigheter världen över.

ANNONS

Förra året sprang Håkan kors och tvärs genom Halland för att samla in pengar, bland annat med sällskap av förra fotbollsstjärnan och trefaldiga Champions League-vinnaren Lotta Schelin på en av sträckorna.

Håkan Jonsson har sprungit i Antarktis kyla, Jordaniens ökenvärme och Tibets tunna luft – men på lördag är det Stora torg som gäller.
Håkan Jonsson har sprungit i Antarktis kyla, Jordaniens ökenvärme och Tibets tunna luft – men på lördag är det Stora torg som gäller. Bild: Roger Larsson

I år håller han sig i stället i stadskärnorna. På måndagen drog det i gång med Kungsbacka, på tisdagen Varberg, onsdagen Falkenberg, torsdagen Getinge, fredagen Laholm och på lördag är det dags för Halmstad.

– Jag har två målsättningar med evenemanget. Det ena är givetvis att få in pengar till utsatta barn som behöver hjälp, framför allt i Afrika och Asien. Det andra är att slå ett slag för att fler ska röra på sig, förklarar Håkan, när vi träffas på Stora torg i Halmstad – där det mitt på lördagen väntar flera timmars löparevenemang med låg snittålder på deltagarna.

Anette Sjöberg, Bitte Jonsson och Håkan Jonsson hoppas på fint väder på lördag. ”Men det är ju inget vi kan påverka, så vi springer även om det regnar”, säger Håkan.
Anette Sjöberg, Bitte Jonsson och Håkan Jonsson hoppas på fint väder på lördag. ”Men det är ju inget vi kan påverka, så vi springer även om det regnar”, säger Håkan. Bild: Roger Larsson

– Vi har fått fram sponsorer som stöttar med pengar, så att barnen som är med inte behöver känna någon press på att deras föräldrar måste ställa upp med pengar, säger Anette Sjöberg, regionansvarig för Världens barn.

– Tanken är att sponsorerna ska slanta upp tio kronor för varje varv som springs på torget, säger Håkan och berättar att barn från Svenska kyrkans förskolor inleder, följt av unga från Halmstads konståkningsklubb, IF Centern, IFK Halmstad, HBK, Hammers och HBTK.

ANNONS

– Varje halvtimme är det en ny förening. Dessutom har vi en scen framför Rådhuset där pingislandslagets förbundskapten Jörgen Persson är konferencier och det blir uppträdande från kyrkokörer och Kommunala musikskolan, säger Anette.

Håkan Jonssons engagemang började när han besökt kåkstäder vid Kapstaden och han engagerade sig då i Svenska kyrkans kampanj ”Låt fler barn fylla fem”.
Håkan Jonssons engagemang började när han besökt kåkstäder vid Kapstaden och han engagerade sig då i Svenska kyrkans kampanj ”Låt fler barn fylla fem”. Bild: Roger Larsson

– Jag brinner framför allt för att funktionsnedsatta barn i Afrika ska kunna gå i skolan på samma sätt som sina jämnåriga, säger Håkan, som på de här åren samlat in en bra bit över en halv miljon kronor.

ANNONS