16 508 personer står i kö till en plats på Högskolan i Halmstad. ”Vi har haft ett väldigt högt söktryck”, säger Pernilla Nilsson, professor och prorektor.
16 508 personer står i kö till en plats på Högskolan i Halmstad. ”Vi har haft ett väldigt högt söktryck”, säger Pernilla Nilsson, professor och prorektor. Bild: Roger Larsson/Hallandsposten

Långa reservlistor till Högskolan i Halmstad

I dag fick 9 690 pluggsugna personer besked om att de är antagna till ett program eller en kurs vid Högskolan i Halmstad. Trots något färre antagna än tidigare höst är söktrycket högt med många reserver.

ANNONS
|

I dag kom det första beskedet för den som sökt in till Högskolan i Halmstad. Antagningsbeskeden visar på rekordmånga sökande vilket har resulterat i många antagna men även en reservlista på 16 508 personer.

Det stora antalet reserver kan förklaras genom ett högt söktryck och att det finns något färre platser inom vissa ämnesområden, exempelvis ekonomi.

– Det är många reserver i år då några program har minskat antalet platser något. Det är ett medvetet val att minska ner lite, så med ett högre söktryck och ett något färre platser blir det många reserver, förklarar Pernilla Nilsson, professor och prorektor på Högskolan i Halmstad.

ANNONS

Många populära program

Likt föregående år var socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet två av de mest sökta programmen. Det är även programmen som har allra flest reserver.

– Socionomprogrammet tar in 85 studenter och i år det 1 321 reserver, vilket är fler än förra året, säger Pernilla Nilsson.

Även civilekonomprogrammet, ekonomprogrammet och IT-forensik och informationssäkerhet har många som står på reservlistan i år.

– IT-forensik och informationssäkerhet är ett populärt program som sticker ut där vi tidigare år hade 82 platser och 384 reserver. I år har vi utökat till 85 platser och har 449 reserver, berättar Pernilla Nilsson.

LÄS MER:Glada Högskolestudenter när höstens nollning är tillbaka

Rekord i antal sökande

I Sverige har drygt 419 000 personer sökt en eller flera högskoleutbildningar, en ökning med tre procent från fjolåret. Det är den högsta siffran som någonsin noterats för en hösttermin.

– Vi har haft ett väldigt högt söktryck och man kan tro att det är enbart på grund av corona, men jag tycker att vi haft ett väldigt högt tryck ändå. Vi blev årets studentstad och vi har en högskola med ett bra rykte. Det visar att vi är ett attraktivt lärosäte.

Trots högt tryck finns det program som inte fyller sina platser, exempelvis utvecklingsingenjörsprogrammet, professionell idrottskarriär och tekniskt basår.

– Vi har några program som inte fylls upp helt, men där jobbar vi med marknadsföring av utbildningarna för att nå ut, säger Pernilla Nilsson.

ANNONS

Sista svarsdag då man måste antingen tacka ja eller nej till sin plats är den 23 juli. Efter det sker ytterligare ett urval och det andra antagningsbeskedet skickas ut den 29 juli.

Digitalt sommaröppet

Onsdagen den 21 juli bjuds alla antagna in till Högskolans digitala sommaröppet. Då finns möjlighet att se hur campus ser ut genom inspelade rundturer samt träffa lärare, studievägledare och representanter från studentkåren.

ANNONS