Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lång kö när vaccinationsbussen kom till Hallarna

När Region Hallands nya vaccinationsbuss gjorde sitt första stopp i Halmstad bildades snabbt en lång kö på Hallarnas parkering.
– Det här var lite överraskande. Vi trodde vi skulle behöva gå in på köpcentrat och locka folk, säger servicevärden Christer Gunnarsson.

Då klockan slog 14 och bussen öppnade upp för vaccination hade redan ett 70-tal personer samlats på parkeringen.

Tanken med den mobila vaccinationscentralen är att nå ut till områden där färre valt att vaccinera sig, men också att göra det enkelt att ta sin första, andra eller tredje dos covidvaccin. Ingen förbokning behövs och ambitionen är att kunna vaccinera ett 40-tal personer i timman.

Läs mer: Så stor andel har vaccinerat sig i ditt bostadsområde

Bland de väntande i kön fanns bland andra Gunnar Johansson, som trots sina 71 år ännu inte vaccinerat sig.

– Jag har varit rädd för biverkningar och i stället försökt hålla avstånd till andra, men nu har min dotter övertalat mig, förklarar han.

Många olika målgrupper

Lite längre bak i kön väntar Oliver Ahlgren på att få sin andra dos vaccin.

– Jag studerar på högskolan och är inte folkbokförd i Halland så det har varit svårt att boka tid. Det här är en bra möjlighet för mig att få andra dosen, säger han.

Även Lina Troedsson hade nu tänkt ta sin andra dos, men hade inte räknat med den långa kön.

– Jag missade min andra dos för att jag blev sjuk, men det här tar nog för lång tid. Jag får väl ringa och boka tid på en vårdcentral i stället, säger hon.

Den halländska vaccinationsinsatsen mot covid -19 har nu många olika målgrupper. Ute på skolorna vaccineras 12-15-åringar och på utvalda vårdcentraler alla som är 16 år och äldre. Samtidigt går det nu att boka in en tredje dos för personer som är 67 år och äldre, om det gått mer än fem månader sedan man fick sin andra dos.

Bussen fortsätter rulla i Halmstad

Tidigare var Folkhälsomyndighetens rekommendation att det skulle ha gått sex månader mellan dos två och tre, men eftersom man befarar att smittspridningen kommer att öka vill man ge riskgrupper ett förstärkt skydd så fort som möjligt. För personer under 65 år som rekommenderas en tredje dos ska det fortfarande gå minst sex månader.

Vaccinationsbussen kommer nu att fortsätta rulla, som ett komplement till övriga vaccinationsplatser. Nästa hållplats blir Esperedsskolan i Oskarström, där bussen står den 16 november mellan klockan 15 och 19. Och den 9 december kommer bussen tillbaka till Hallarna klockan 14–19.

Vid förra veckans premiär för bussen, utanför Osbecksgymnasiet i Laholm, gavs totalt 226 vaccinationer, de flesta av dos tre.

Läs även: Regionens nya vaccinbuss gjorde sitt första stopp i Laholm

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!