Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Lågt intresse för hyresrespit i Halmstad

Coronapandemin har gjort att många har haft svårt att betala hyran i tid. Stadens hyresvärdar har dock inte märkt av någon ökning i förfrågningar om hyresrespit.

Enligt en undersökning beställd av Hyresgästföreningen känner sju av tio hyresgäster oro för sin privatekonomi och 40 procent är oroliga för att inte kunna betala hyran.

I takt med att många haft svårt att betala hyran har regeringen vädjat till hyresrättsföreningar att vara restriktiva med vräkningar under pandemin.

Per Lidetun, affärsområdeschef på HFAB, har ingen känsla av att antalet förfrågningar om att få göra uppskov med hyran har ökat.

– Jag har inte märkt att antalet hyresgäster som inte kan betala hyran har ökat, säger han.

Han menar att den rådande situationen i samhället har gjort att de har en generösare hållning men att de gör en enskild bedömning i varje fall.

– Vi gör ingen reduktion på hyran men hyresgäster kan få anstånd.

Henrik Andersson, fastighetsförvaltare på Jana Fastigheter, säger att företaget har varit väldigt generöst mot sina hyresgäster.

– Vi har hjälpt omkring 25 restauranger, frisörer och butiker, säger han.

Hjälpen har dock enbart omfattat näringsidkare.

– Vi har hjälpt de som är berättigade att få hjälp enligt SNI-koden, vilket är näringsidkare. Det innebär att de bara betalar halva hyran från april till juni. Bolaget får sedan tillbaka 25 procent av hyran från staten.

Jana Fastigheter har i dagsläget inte fått några förfrågningar om hyresreduktion från privatpersoner.

– Att staten inte går in och täcker delar av hyran för privatpersoner kan ha betydelse för att vi inte fått några sådana förfrågningar, säger han.

Catarina Altement, regionchef på Willhem Fastigheter, ser inte någon ökning vad gäller förfrågningar om uppskov med hyresbetalningar.

– Jag har inte upplevt någon ökning, utan det är samma läge som tidigare. Vi har en tät dialog med våra kunder och om behov föreligger kan man få anstånd, säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här