Läraren som stängdes av vänder sig till JO och vill att kommunen, rektorn och facket granskas för tjänstefel.
Läraren som stängdes av vänder sig till JO och vill att kommunen, rektorn och facket granskas för tjänstefel.

Läraren anmäler rektorn, facket och kommunen till JO för tjänstefel

Ett år efter att läraren på en av Halmstads högstadieskolor stängdes av från sin arbetsplats anmäler läraren rektorn, arbetsgivaren och facket till Justitieombudsmannen.

ANNONS
|

Läraren anmäler de tre parterna för tjänstefel och förtal. Läraren stängdes av från sin arbetsplats i januari 2020 efter att rektorn samlat ihop klagomål från elever, föräldrar och annan personal på skolan.

Under resans gång visade det sig att en betydande del av kritiken var sådan som var gammalt och utagerat. I stället preciserade läraren sin kritik mot rektorn och någon månad efter att läraren uppmanats att frivilligt säga upp sin tjänst visade det sig vid en utomstående granskning att rektorn hade en rad punkter i sin yrkesutövning där denne behövde bättra sig.

I efterhand upplever läraren att det pågått en smutskastning. Läraren har sökt ett tiotal olika tjänster, mötts av intresse men efter att man varit i kontakt med referens mötts av kalla handen.

ANNONS

Missgynnat mig till 100 procent

”De har förstört hela min framtid och jag får inte ens jobb på annan ort.” ”De har förstört mitt rykte” beskriver läraren i sin anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Läraren konstaterar också: ”Jag känner mig väldigt kränkt för sättet arbetsgivaren har hanterat hela situationen.”

Anmälan mot facket handlar bland annat om att ombudet: ”...har begått tjänstefel genom att i början få mig att tro att allt var mitt fel.” Den fackliga företrädaren kritiseras också för att denne, bakom kulisserna, höll med läraren om allt och framhöll att läraren var modig, hade styrka och civilkurage som kritiserade skolans brister.

”Han har som ombud till 100 procent missgynnat mig som anställd.” skriver läraren vidare.

Hallandsposten har i flera artiklar berättat om lärarens avstängning och kritiken som framfördes, men också om turerna som ledde fram till lärarens egen uppsägning i kombination med en kompensation på 16 månadslöner.

Läs mer: Lärare med tuffa krav är för personlig – utreds.

”Upplevas som anklagande”

HP har också berättat om granskningen av skolans rektor, som skedde på initiativ av läraren, och resultatet som visade att rektorn hade en rad, centrala, förbättringspunkter att ta tag i. Granskningen visade bland annat att: ”rektorn använder sig av olämpliga formuleringar och ett onyanserat språkbruk.”

ANNONS

Granskningen kom också fram till att rektorn ”kan upplevas som anklagande” och ”skapar en upplevelse av ett auktoritärt ledarskap”.

Läs också: Flera lärare tar steget och anmäler kritiserad rektor

ANNONS