Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lärande, musik, dans och teater – blev till en digital pjäs

På Vallåsskolan i Halmstad får eleverna arbeta kreativt med teater, dans och musik för att lära sig nya saker. Samtidigt har man hittat en lösning för att kunna visa upp sitt mästerverk – trots pandemins restriktioner.

Varje år gör några klasser på Vallåsskolan i Halmstad en föreställning som de sedan visar upp för övriga elever på skolan. Till skillnad från tidigare så har man i år inte möjlighet att framföra sin pjäs för en stor och samlad publik. Men det är inget som hindrar dem.

Istället har de anpassat sig och skapat en digital pjäs, som kommer att visas på storbild i alla klassrum.

– Det är lite tråkigt att man inte kan ha publik, men jag tycker ändå att det här också är kul, säger Minerva Ljungberg Gomez, som är en av eleverna bakom årets föreställning.

Genom bland annat dans och musik berättar barnen en historia om den utrotningshotade sydamerikanska fågelarten kondorer.

– Eleverna har fått lära sig mycket om det sydamerikanska djur- och naturlivet, samtidigt som vi har arbetat med dans och musik som är inspirerat från den delen av världen, säger musikläraren Mariano Serrano, som undervisat och skapat föreställningen tillsammans med elever från årskurs F-2.

Föreställningen kommer att handla om en indianpojke som tar hand om en skadad kondor. Till sin hjälp har de även en egengjord marionettdocka som kommer att föreställa sagoberättare.

– Både berättarfiguren och den lilla indianpojken har vi gjort som marionettdockor. De är gjorda utav återvunnet skräp som vi har hittat ute, bland annat en coca cola-flaska, säger Mariano Serrano.

Fågelkostymer har de också gjort. Både masker och maffiga vingar.

– De är inte så tunga att ha på sig. Ibland åker de upp vid halsen och det är jobbigt. Vi har fått hjälpa till och klippa alla fjädrarna som är av papper, men det tog bara en dag, säger Minerva Ljungberg Gomez.

Hur har det varit att arbeta med det här?

– Det har varit kul. Man har fått lära sig mycket om de här utrotningshotade fåglarna. Och man har lärt sig vad en kondor är, säger Victora Kurtic.

Hennes skolkamrater håller med.

– Sen har det varit roligt att få göra något tillsammans. Och inte bara arbeta var och en för sig, säger eleven Katarina Danuta Woods.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här