Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Länsstyrelsen erbjuder katten Lisas ägare ersättning

Katten Lisas ägare, Lotta Svahnström, erbjuds nu ekonomisk ersättning av länsstyrelsen efter att hennes katt försvunnit i samband med att myndigheten fångat in vanvårdade katter i hennes område.
– Vi kan inte utesluta att det skett misstag i senare led i kedjan, säger Vanja Kinch, tillförordnad enhetschef vid veterinärenheten vid länsstyrelsen i Halland.

Lotta Svahnström i Steninge erbjuds nu att få 5 000 kronor av länsstyrelsen i Halland eftersom det kan ha skett misstag i samband med att myndigheten skulle ta hand om misskötta katter i området och hennes katt Lisa kan ha fångats in istället.

Vanja Kinch, tillförordnad enhetschef vid veterinärenheten vid länsstyrelsen i Halland, betonar dock att det juridiskt sett inte ställs något krav på dem att erbjuda ersättning då det enligt henne inte har begåtts något fel från deras sida.

– Vi har följt vår lagstiftning och de rutiner vi har men vi väljer ändå att erbjuda en utbetalning och det är med tanke på att vi inte kan utesluta att det har uppstått fel i senare led i omhändertagandekedjan. Vi har ingen skyldighet att ge henne pengar men vi har berörts av hennes situation, det har vi verkligen, så då har vi beslutat att göra detta, säger Vanja.

Katten har ny ägare

Katten Lisa har varit borta sedan den 26 mars i år. Samma dag hade en katt hämtats upp från en av kattfällorna som länsstyrelsen placerat i ett av grannhusens trädgård för att fånga in de vanvårdade katterna. Det tog flera veckor innan Lotta fick reda på att länsstyrelsen varit och hämtat en katt och när hon tog kontakt med dem hade den infångade katten överlåtits till ett djurhem och sedan vidare till en ny ägare. Hon fick då beskedet att det, oavsett om det är hennes katt eller inte, inte gick att ta tillbaka katten.

Bilder på katten Lisa och den infångade katten är oerhört lika och det har efter att bilderna kommit in rått misstankar om att fel katt kan ha fångats in. Detta kan dock varken bekräftas eller förnekas då katten är bortlämnad och det finns motstridiga uppgifter om kön och ID-märkning. Djurhemmet har hävdat att katten de gett ett nytt hem är en omärkt hankatt medan Lottas Lisa är en hona och öronmärkt. Här säger Vanja att det är möjligt att det kan ha skett ett misstag från djurhemmets sida, då det på bilderna verkligen ser ut som samma katt, men att det inte går att kontrollera då katten har en ny ägare som inte vill ha med detta att göra.

– Kattens nya ägare har sagt ifrån och meddelat djurhemmet att de inte vill vara med på detta, vilket de har sin fulla rätt att göra. I det här läget var katten redan överlåten och det fanns ingen möjlighet, lagligt sett, att ta tillbaka katten och undersöka den. Det skulle bara kunna ske om de nya ägarna frivilligt skulle vilja göra det men de har tydligt sagt ifrån: vi vill inte vara med, säger Vanja Kinch.

HP har inte kunnat komma i kontakt med djurhemmet i fråga då djurhemmet enligt länsstyrelsen är skyddat av sekretess.

Pengar till ny katt

Ersättningen som nu erbjudits Lotta Svahnström är tänkt som en hjälp till att skaffa en ny katt om Lotta så önskar säger Vanja.

– Den här utbetalning är tänkt att kunna täcka omkostnader om hon vill skaffa sig en ny katt och för att kunna sterilisera/kastrera, vaccinera och märka den, säger hon.

Lotta har via sin granne Jola Glimäng, som hjälper henne med kontakt med media och myndigheter, berättat för HP att hon inte har några planer på att skaffa en ny katt och det är inte klart om hon kommer ta emot pengarna eller inte. Hon vill först få klarhet i vad som hänt innan ersättning eventuellt tas emot säger hon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här