Länsstyrelsen bekämpar parkslide på försök i grustaget

Det dånar när hjullastaren kör nerför slänten i Vapnö grustag. Skopan ligger kloss mot marken och hyvlar av allt i sin väg. Snår av parkslide krossas i den omilda behandlingen. Nästa steg är att täcka växtresterna med markduk och sand - för att förhoppningsvis dämpa ”mardrömsväxtens” framfart.

ANNONS
|

Den invasiva växten parkslide finns sedan många år i Vapnö grustag. Där sticker den upp sina stora blad bland motionsslingor och ridstigar en bit bortanför utegymmet.

– I flera år har man slagit ner bestånden med röjsåg tre gånger per säsong, men det har inte hindrat växten från att sprida sig, berättar naturvårdskonsulenten Kill Persson, som nu kopplats in av Länsstyrelsen i Halland i samverkan med Halmstads kommun för att prova en ny metod med täckning.

Parkslide är svår att bli av med

Något enkelt sätt att bli av med parkslide finns inte i dag.Växten, som importerades till Sverige som en exotiskt prydnad på 1800-talet, är synnerligen livskraftig. Det mildare klimatet har fått den att sprida sig friskt och där den får fäste tränger den undan andra växter. Med sina starka rötter kan den också ta sig in i ledningar och rör, kanske rent av i byggnader, om det finns en spricka.

ANNONS

– Att bli av med parkslide fullständigt är en omöjlig uppgift. Men det finns all anledning att försöka begränsa den på platser där den hotar hus eller fina naturvärden, säger Kill Persson.

Frågan är bara hur det ska gå till. Parkslide sprider sig med underjordiska utlöpare som kan gå flera meter ner i jorden och sträcka sig långt ut i sidled. Om man försöker gräva bort rötterna verkar det som om plantan triggas att skjuta ännu fler skott. Dessutom räcker det med att man tappar en rotbit av en nagels storlek för att en ny planta ska se dagens ljus. Den kampen är svår att vinna.

Strunta i parkslidens rötter

Så vad händer om man struntar i rötterna och istället försöker begränsa plantans spridningsförmåga på annat sätt? Genom att pröva olika varianter på parksliden i grustaget hoppas länsstyrelsen att få svar på den frågan och i bästa fall hitta en metod som kan rekommenderas.

Kill Persson pekar på de kala sandkullarna av olika höjd. Där under ligger nermejad parkslide begravd med en svepning av markduk. Förhoppningsvis ska den vila i frid.

– Vi har gjort olika provytor där vi laborerar med presenningarnas storlek och sandlagrens tjocklek. Vi vill se hur långt ut från plantan vi måste låta duken täcka marken för att svälta ut växten. Se om vi kan hitta den kritiska gränsen. Likaså hur tjockt sandlagret behöver vara. Funkar det med 30 centimeter? Eller krävs det 50 centimeter? I ett grustag behöver vi ju inte snåla.

ANNONS

I maj nästa år är det dags att se om täckmetoden fungerat. I den bästa av världar har det inte poppat upp några nya plantor kring ”gravhögarna”.

– Det ska bli mycket intressant att se om det går att trötta ut parkslide på det här sättet. Om metoden fungerar kan det vara ett vettigt sätt att bekämpa växten även för en villaägare som har fått in parkslide i trädgården, säger Kill Persson.

Parkslide

• Parkslide är en asiatiskt växt vars stjälk påminner om bambu. Den är invasiv och mycket livskraftig, vilket gör att den är svår att bli av med.

• I Europa finns än så länge bara honplantor. Det innebär att parkslide enbart anses kunna sprida sig med underjordiska utlöpare.

• Det är möjligt att ett förändrat klimat kan innebära att även hanplantorna får fäste i Europa och att växten då kommer att kunna producera moget frö.

Källa: Kill Persson, naturvårdskonsult

ANNONS