Narkotikaklassade läkemedel byttes ut mot receptfria tabletter, vilket innebar att brukaren inte fick den medicin hen ordinerats. Händelsen är nu anmäld till Ivo.
Narkotikaklassade läkemedel byttes ut mot receptfria tabletter, vilket innebar att brukaren inte fick den medicin hen ordinerats. Händelsen är nu anmäld till Ivo. Bild: Emma Hasselgren och TT

Läkemedel stals från brukare

En arbetsledare på ett assistensbolag i Halmstad har upptäckt att någon ersatt en brukares narkotikaklassade läkemedel med vanliga receptfria tabletter. Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

I anmälan till Ivo beskrivs hur arbetsledaren noterat att flera dospåsar var öppnade och återförslutna med tejp. Med hjälp av en sjuksköterska kunde man konstatera att en brukares narkotikaklassade medicin ersatts med receptfria läkemedel.

Detta har i sin tur inneburit att brukaren inte fått den medicin som hen ordinerats, vilket betecknas som ”påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande”.

Kommunens hemsjukvård tar över

Assistensbolaget skriver i anmälan att det inträffade kommer att polisanmälas. I dialog med kommunens hemsjukvård har man också bestämt att kommunen tar över ansvaret för att ge brukaren sin medicin under tiden som händelsen utreds.

Bolaget ska också ha påbörjat ”medvetandegörande samtal” med sin personal.

ANNONS
ANNONS