Läkarens misstanke: Kvinnan stampades i ansiktet

Skadorna på kvinnan visar att hon antagligen blivit sparkad eller stampad på i ansiktet - men hon minns inte det själv. Mannen som anklagas för misshandeln gör inte det heller. Utan ögonvittnen lägger åklagaren stor vikt vid annan bevisning.

ANNONS
|

Det är utlåtanden från en läkare som väger tungt i bristen på direkta vittnesmål. Läkaren var inte på plats vid misshandeln men kunde i efterhand, efter att ha undersökt och analyserat skadorna på kvinnan, presentera ett troligt scenario.

Det låter granska brutalt.

Läkarens bedömning fyller i luckorna efter detta händelseförlopp, som beskrivits av både mannen och kvinnan:

De hade en relation och hamnade i bråk. De befann sig i kvinnans lägenhet en höstmorgon när mannen blev upprörd och slog till kvinnan i ansiktet, en eller ett par gånger.

Kvinnans minne tar därefter slut. Hon säger att hon svimmade av efter slagen mot ansiktet och inte minns något förrän hon vaknade igen.

ANNONS

Mannen säger att han gick därifrån efter slagen, och att kvinnan då var vid medvetande.

Skadorna på kvinnans ansikte och kropp säger dock något annat och gör att åklagaren i åtalet beskriver misshandeln som ”särskilt hänsynslös och rå”.

Skadorna tyder på att kvinnan blivit sparkad eller stampad på ansiktet, enligt läkarutlåtandet. De tyder också på att hon blivit sparkad på kroppen. Eftersom att kvinnan inte minns något av detta misstänker hon själv, när hon får höra om läkarutlåtandet, att det skett under tiden hon tappat medvetandet.

Vittnesmålet från läkaren gör att rubriceringen stärks i sin bedömning som att vara en av arten grov misshandel. En annan faktor som bidrar till det ”hänsynslösa och råa” i åtalsbeskrivningen är att kvinnans barn ska ha funnits i lägenheten under tiden.

Mannen erkänner själv bara misshandel av ”normalgraden”, eftersom att han förnekar allt förutom slagen och menar att kvinnan var vid medvetande när han lämnade henne.

Tingsrätten får ta ställning till bevisningen och frågan om grov misshandel under rättegången.

Läkaren som gjort bedömningen, en överläkare på Rättsmedicinalverket, ska vittna under rättegången -”angående hennes bedömning av uppkomna skador till styrkande av att (den misstänkte) sparkat/stampat målsäganden i ansiktet”, enligt åtalet.

ANNONS