Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Om inte fjärrvärmeläckan i Halmstad hittas kan det bli en kall helg för Halmstadborna.

Läcka i fjärrvärmenätet kan drabba Halmstadborna

Mitt i vinterkylan har det uppstått en läcka i det fjärrvärmenät som förser många Halmstadbor med värme i sina bostäder. Halmstad energi och miljö, Hem, vädjar nu om allmänhetens hjälp att hitta läckan. – Det är inte bra om det läcker för länge, men än så länge ska inte temperaturerna inomhus påverkas, säger Anders Bredfell, Hem:s kommunikationschef.

Läckan uppstod troligtvis redan under fredagen och märktes i form av ett minskat tryck i fjärrvärmeledningarna.

– En läcka är inte som ett strömavbrott, då allt slocknar med en gång. Vattnet i fjärrvärmeledningarna håller cirka 90 grader och kan gå ner till 70 utan att det påverkar möjligheten att värma bostäder. Vi provar nu med att pumpa in nytt vatten för att hålla uppe trycket, men är läckan för stor så kommer det inte fram, säger Anders Bredfell.

Trots att Hem:s driftansvariga direkt började söka efter läckan har man ännu inte lyckats lokalisera den. På fredagskvällen gick man ut med en vädjan via Hem:s webb och facebook-sida, där man ber Halmstadborna att hålla utkik efter rykande brunnar eller vägar, och att rapportera detta till Hem.

– Vi är tacksamma för alla tips och har ju på sätt och vis tur med vädret. I och med att det är så pass kallt så bör det ånga rejält där läckan är. Men ibland kan det ändå vara svårt att hitta. Vi har ju fjärrvärmeledningar från Fyllinge till Tylösand, så det handlar om ett stort område, säger Anders Bredfell. 

Under natten har man fått in tre tips från allmänheten, som nu följs upp.

– Vi har också själva personal som är ute och letar. I värsta fall får vi anlita någon som kan flyga med värmekamera. Vi kan också stänga av delar av fjärrvärmenätet för att försöka lokalisera läckan på det sättet, men då påverkar det värmen i bostäderna. Blir det aktuellt så kommer vi att gå ut med information i god tid, säger Anders Bredfell.

Hem:s fjärrvärmenät omfattar totalt över 260 000 meter ledningar. Tjockleken på dem varierar stort, från 25 millimeter i innerdiameter och ända upp till en halv meter. Värmen i ledningarna kommer från avfallsförbränningen på Kristinehed och från kraftvärmeverket i hamnen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här