Länsstyrelsen stoppar planerat jättebygge i Frösakull

Var går gränsen mellan ett enplanshus med vind och ett hus med två våningar? Länsstyrelsen anser att den passerats för ett planerat bygge i Frösakull och upphäver därför bygglovet som kommunen gett. I beslutet står att byggnadshöjden är 3,5 meter högre än vad detaljplanen tillåter. Dessutom påtalas att byggnadsnämnden godkänt så oklara ritningar att det inte går att avgöra om byggnadsarean är för stor.

ANNONS
|

Artikeln rättad 220221. Tidigare var det fel namn som ansvarig för en av bilderna.

När gamla, sommarstugeliknande hus i kustområdet ersätts av större nybyggen brukar det bli diskussioner kring hur vinden på ett enplanshus får utformas innan den övergår till att räknas som en riktig våning.

Frågan är viktig när detaljplanen säger att det inte är tillåtet med tvåvåningshus – utan bara enplanshus med en inredd vind.

Widikson och Hannell fick nej

Många minns säkert hur fastighetsföretagaren Jan Widikson 2017 slutligen fick nej av mark- och miljödomstolen för sitt planerade bygge på Älgvägen 11 i Tylösand. Bland annat invände domstolen mot byggnadshöjden och antalet våningar.

ANNONS

LÄS MER:Nätkasinomiljonär vill bygga högt där inte Widikson fick

Även miljardären Patrik Hannell fick i den vevan nej av mark- och miljödomstolen för sitt planerade jättebygge på Älgvägen 19, bland annat med motiveringen att nybygget skulle bli flera meter högre än detaljplanen tillåter.

LÄS MER:Älgvägens säljare och köpare möttes i rätten

På Doktorsvägen 8 i Frösakull har i vinter frågan åter ställts på sin spets.

Skrivna på Malta

Fastigheten där, med en tomt på drygt 1 300 kvadratmeter och ett gult trähus från 1957 med 95 kvadratmeters boyta, köps sommaren 2018 av ett par som är skrivna på Malta. Köpeskillingen är 6,2 miljoner kronor.

Så här ser det ut i dag, med huset från 50-talet som ägarna vill riva. De betalade 2018 6,2 miljoner kronor för fastigheten.
Så här ser det ut i dag, med huset från 50-talet som ägarna vill riva. De betalade 2018 6,2 miljoner kronor för fastigheten. Bild: Roger Larsson

Kvinnan är uppvuxen i Halmstad, men utvandrade för många år sedan och har gjort internationell karriär. Bland annat har hon bott i Uganda, där hon arbetat för EU-delegationen, och i Tyskland, där hennes tyske make driver ett företag.

De senaste åtta åren har hon dock jobbat på Europeiska unionens asylbyrå i Valetta på Malta. Kopplingen till Halmstad, där hon har en postadress till sin far, har hon dock inte släppt.

Vill riva 50-talshuset

I juni förra året ansöker hon och hennes make om att få riva det lilla 50-talshuset för att ersätta det med ett betydligt större nybygge. Planen är då att komma igång med byggnationen under hösten 2021.

I juli meddelar bygglovshandläggaren emellertid att ansökan inte kan godkännas eftersom ritningarna bland annat visar att det – i strid mot detaljplanen – rör sig om ett hus med två våningar och att huvudbyggnaden placerats närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

ANNONS

Beslut på delegation

I oktober kommer dock paret in med reviderade ritningar. Efter detta får de bygglov – utan att ärendet bedöms av politikerna i byggnadsnämnden. I stället fattas beslutet av en tjänsteman på delegation.

LÄS MER:Kommunen tillät att bygge vid havet fick växa på höjden

LÄS MER:Högt hus vid havet kallas ”olycksfall i arbetet”

Den närmsta grannen överklagar omgående bygglovet till länsstyrelsen. Hon hävdar att det planerade huset är ”en stor, fyrkantig koloss” och att det bland annat är så högt att hennes tomt blir skuggad.

Grannen pekar också på att plan två enligt ritningarna tydligt är en våning med sovrum, badrum, vardagsrum och arbetsrum – och inte en vind.

Takkupor och balkonger

Dessutom menar grannen att det bara kan anses okej med enstaka kupor på taket, som inte är för dominerande, och som sammanlagt upptar mindre än en tredjedel av taket. I stället framhåller hon att ritningarna innehåller sju takkupor, fem frontespiser (det vill säga att byggnadens fasad fortsätter obruten upp till takkupans fasad), fyra balkonger, en stor takterrass och flera mycket stora fönster.

I ett yttrande till Länsstyrelsen beklagar då Malta-paret de förseningar som överklagan medför – och betonar att övriga grannar som de varit i kontakt med varit positiva.

De lyfter också fram Frösakulls utveckling ”från mindre sommarstugor till dagens mer året runt utnyttjade bostäder”.

Paret betonar även att det på ritningarna bara finns två takkupor, en frontespis, tre balkonger, samt en inverterad balkong och en takterrass.

ANNONS

Har gjort platsbesök

Länsstyrelsen beslutar i december först om inhibition av bygglovet, efter att ha gjort platsbesök, i väntan på att utreda omständigheterna grundligt.

Nu i februari sätter sedan länsstyrelsen ner foten och upphäver bygglovet.

LÄS MER:Kommunens missar får länsstyrelsen att upphäva bygglov i Grötvik

I beslutet står bland annat att huvudbyggnaden i strid mot detaljplanen har två våningar. Dels är byggnadshöjden mer än 0,7 meter högre än vindsbjälklagets ovansida, dels kan det översta planet inredas som bostad.

På planlösningen av den så kallade vinden syns enligt länsstyrelsen hur den är tänkt att inredas som bostad.
På planlösningen av den så kallade vinden syns enligt länsstyrelsen hur den är tänkt att inredas som bostad.

Just mätningen av byggnadshöjden kan göras på olika sätt, men enligt länsstyrelsen är det den högra delen, sett från Doktorsvägen, som ger det mest dominerande intrycket – och därför ska man utgå från den. Höjden blir då 7,1 meter – trots att planbestämmelserna säger att max tillåten byggnadshöjd är 3,6 meter.

Länsstyrelsen konstaterar också att ritningarna som kommunen har godkänt är oklara när det gäller balkongerna. Beroende på hur djupa de är ska de räknas in i byggnadsarean – alltså hur många kvadratmeter av tomtytan som huset upptar. På vissa av ritningarna ser det ut som att byggnadsarean därmed överstiger maxgränsen på 300 kvadratmeter.

Mark- och miljödomstolen

Slutligen skriver länsstyrelsen att utskjutande delar på huvudbyggnaden är för nära granntomten.

En eventuell överklagan ska lämnas till mark- och miljödomstolen.

LÄS MER:Centimetermått vållar problem för bygge i Oskarström

LÄS MER:Bygglovschefen köptes ut – skulle göras till syndabock

LÄS MER:Byggkonsult sågar byggnadskontoret: ”Svårt att se en röd tråd”

ANNONS