Läkaren tror själv att han smittats av en av de första coronapatienter som kom till intensivvårdsavdelningen för cirka en vecka sedan. ”Jag använde full skyddsutrustning enligt våra rutiner, men inget skydd är hundraprocentigt”, säger han. Bilden är en genrebild från ett annat sjukhus.
Läkaren tror själv att han smittats av en av de första coronapatienter som kom till intensivvårdsavdelningen för cirka en vecka sedan. ”Jag använde full skyddsutrustning enligt våra rutiner, men inget skydd är hundraprocentigt”, säger han. Bilden är en genrebild från ett annat sjukhus. Bild: Mikael Fritzon/TT

Läkare coronasmittad: ”Så här sjuk har jag nog aldrig varit”

En av de läkare som vårdar svårt sjuka coronapatienter på IVA i Halmstad har nu själv insjuknat i covid-19.
– Risken att smittas är en del av mitt jobb, men så här sjuk har jag nog aldrig varit, säger läkaren till HP.

ANNONS
|

Läkaren tror själv att han smittats av en av de första coronapatienter som kom till intensivvårdsavdelningen för cirka en vecka sedan.

– Jag använde full skyddsutrustning enligt våra rutiner, men inget skydd är hundraprocentigt. Som sjukvårdspersonal så utsätts vi rimligtvis för höga virusmängder och riskerar att bli sjukare än genomsnittet, konstaterar han.

Läkaren betonar att han gick hem från jobbet direkt när symptomen kom och att han därmed inte riskerat att smitta någon annan patient.

– Den farhåga jag vill lyfta är vad som kan hända om många bland personalen blir sjuka, samtidigt som många i befolkningen insjuknar. Det är ju vi som ska ta hand om alla andra. Inte minst intensivvårdskliniken är väldigt utsatt och jag tror att all personal där är inställd på att bli smittad förr eller senare, säger han och tillägger:

ANNONS

– Jag tillhör inte en riskgrupp, men det finns så klart vårdpersonal som gör det.

LÄS MER:Kommunal vårdpersonal bekräftat smittad av corona

Viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Läkaren upplever inte att det är brist på skyddsutrustning för personalen i nuläget, men vill vädja till hallänningarna att ta Folkhälsomyndighetens rekommendationer på allvar.

– Ska den här krisen bli hanterbar för sjukvården så gäller det att det inte blir en anstormning av patienter samtidigt som vårdpersonalen är sjuk. Om vi följer rekommendationerna, som att stanna hemma vid minsta symptom, så har vi större chans att platta ut kurvan.

Själv räknar han med att behöva vara hemma en eller två veckor till innan han är helt återställd.

– Jag är fortfarande rejält påverkad, men när jag kommer tillbaka är jag immun och kan jobba utan att riskera att smittas igen.

Svårt att veta hur personalen smittats

Sjukhuschefen Carolina Samuelsson bekräftar att det finns medarbetare på sjukhuset som har covid-19, men säger att de kan ha smittats på olika sätt:

– Eftersom det finns en samhällsspridning och vi inte längre smittspårar så går det inte att säga säkert hur de har smittats. Någon tros har smittats i Österrike, andra av kolleger. Men vi har också medarbetare som blivit sjuka efter att ha arbetat med covid-19-patienter, konstaterar hon.

”Vi försöker förstås jobba så säkert som möjligt, men när fler och fler invånare blir sjuka så kommer våra medarbetare sannolikt också att bli sjuka i högre utsträckning”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.
”Vi försöker förstås jobba så säkert som möjligt, men när fler och fler invånare blir sjuka så kommer våra medarbetare sannolikt också att bli sjuka i högre utsträckning”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson. Bild: Roger Larsson

När det gäller personalsituationen på sjukhuset säger Carolina Samuelsson att läget än så länge är under kontroll, men att man förbereder sig för ett scenario där fler anställda blir sjuka.

ANNONS

– Vi försöker förstås jobba så säkert som möjligt, men när fler och fler invånare blir sjuka så kommer våra medarbetare sannolikt också att bli sjuka i högre utsträckning. Vi är en del av samhället och har dessutom jobb där vi möter sjuka människor.

Frigör personal för covid 19-vård

Att sjukhuset dragit ner på både operations- och mottagningsverksamhet innebär att man frigjort en del personal:

– Vi kompetensutvecklar nu dem för att kunna jobba där de behövs mest under de kommande månaderna, inte minst för att covid-19-patienter som behöver sjukhusvård ska få hjälp, säger sjukhuschefen.

I dagarna har Region Halland också öppnat upp för tillfälliga anställningar i samband med coronakrisen. På webbplatsen efterlyses både vårdpersonal och personal inom servicesektorn, såsom städ, kök och transport.

– Vi har fått signaler om att det är många som vill hjälpa vården och bidra till uthållighet. Nyligen har vi anställt 10-20 personer som hjälper patienter att checka in så att de slipper att ta sig till en mottagningskassa. Vi har också många pensionärer som vill hjälpa till. Det är viktigt att vi nu alla förstår vad vi har framför oss, säger Carolina Samuelsson.

ANNONS