Kyrkoherde Magnus Aasa. Bild: Lina Salomonsson
Kyrkoherde Magnus Aasa. Bild: Lina Salomonsson

Kyrkan satsar på fler förskoleplatser i Holm

Kyrkofullmäktige i Halmstads pastorat har beslutat att bygga ett nytt församlingshem med två förskoleavdelningar i Holm. Byggandet är tänkt att starta så snart det kan bli klart med tomt och bygglov.

ANNONS
|

– Det är en win-win för alla, kyrkan, Holm och kommunen, säger kyrkoherde Magnus Aasa.

Han berättar att frågan har varit uppe väldigt länge och att man också har avvaktat vad kommunen har för planer.

– Vi väntar inte på den processen längre, i synnerhet Holmsborna behöver få besked och kyrkan och kommunen är viktiga parter. Det underbaraste vore om vi kunde fördjupa samarbetet ännu mer, hur vi tillsammans kan göra det så bra som möjligt för Holmsborna, säger Magnus Aasa.

Beslutet i kyrkofullmäktige innebär ett helt nytt församlingshem som inrymmer två förskoleavdelningar, där den ena blir en småbarnsavdelning och den andra en avdelning för de större barnen i åldrarna 3-5 år.

ANNONS

Exakt hur många platser det blir sammanlagt är enligt förskolechefen Åsa Landberg svårt att säga i dag, eftersom man inte vet hur lokalerna kommer att se ut. Antalet platser blir mellan 30 och 36.

Det nya församlingshemmet med förskoleavdelningarna vill Halmstads pastorat bygga intill kyrkan.

– Vi har ett förslag som vi hoppas att kommunen tycker är positivt. Det är en tomt i nära anslutning till kyrkan som skulle passa alldeles utmärkt och som kommunen äger nu. Vi föreslår att vi antingen kunde köpa den eller byta mot en annan tomt, säger Magnus Aasa.

Svenska kyrkan i Halmstads pastorat driver i dag fyra förskolor, varav en är Granbacken i Holm med en barngrupp på 20 barn i åldrarna 1–5 år. Då utrymmet i den villa som förskolan finns i är för litet för verksamheten kommer antalet platser till hösten att vara 18.

Förskolan är populär och många står i kö, cirka 20–25 barn, och i dag kan man enligt Åsa Landberg ta in tre–fyra varje termin. I nya lokaler och med två avdelningar skulle fler få plats.

– Vi hoppas att det här går i lås och att vi kan göra något bra i gott samarbete med kommunen. Det har vi haft hela tiden, säger hon.

ANNONS
ANNONS