Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kyrkan bjuder unga på samtal

Allt fler unga mår dåligt. Det vill Halmstad församling försöka motverka. Nu startar de samtalsmottagning två dagar i veckan.


Bakgrunden till satsningen är en omvärldsanalys där de som församling funderade över vad de som kyrka kunde göra för att möta de behov de såg i samhället. Analysen visade att många unga människor mår dåligt samtidigt som det många gånger är svårt att få tillgång till psykiatrisk vård av olika slag.
– Vi hoppas förstås att människor genom det här ska må bättre, säger Ulf Edlund, studentpräst som kommer att vara en av de samtalspartners som finns.


Samtalen som är kostnadsfria och inte kräver varken remiss eller diagnos kan handla om alltifrån kärleksbekymmer, till missbruk eller alltför höga krav i skolan.
– Vi finns tillgängliga för att prata om det som pockar på, säger Lena Karlsson, diakon.
– Psykiatrin löser inte alla problem. Ibland är det en annan, vuxen medmänniska man behöver som samtalspartner. Men vi slussar givetvis vidare till vården i de fall där vi anser att det finns ett behov av det.
– Vi har ett stort kontaktnät av psykologer, kuratorer och så vidare, säger Ulf Edlund.
Och som sagt, samtalen kan egentligen handla om allt mellan himmel och jord.
Och även om mottagningen finns i kyrkan behöver inte tron stå i centrum.
– Vi har absolut inte den här mottagningen för att pracka på någon vår tro, däremot har vi tron som en box som vi kan använda, säger Lena Karlsson.


Till mottagningen är alla mellan 14 och 25 välkomna. Man kan bo var som helst i stan, man behöver inte vara medlem i kyrkan och samtalen kostar ingenting. Dessutom finns ingen begränsning i hur många gånger man får komma.
– Hit är alla välkomna, säger Ulf Edlund.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här