Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kyrkan backar från byggplaner intill Sankt Nikolai

Halmstads församling har valt att backa från sina planer på att bygga höghus intill Sankt Nikolai kyrka. I stället väljer man att bygga ut befintliga lokaler på Västra kyrkogården och skippar idén med konferensanläggning och restaurang.

För några år sedan kunde HP berätta om kyrkans planer för tomten som ligger bakom den gamla prästgården, intill kyrkan. Här ville församlingen uppföra ett sexvåningshus med plats inte bara för kyrkans egen verksamhet utan även konferenslokaler och restaurang.

– Vår tanke var att det skulle ha blivit en centrumnära konferensanläggning både för kyrkan men även för uthyrning, säger kyrkoherde Lars Björksell.

Kommunen var positiv till att inleda arbetet med att göra om detaljplanen men påpekade vikten av att säkerställa skyddet för de kulturhistorisk intressanta byggnaderna.

Corona och ökat konferensutbud

I slutändan stod det klart att kyrkan inte fick riva så mycket av den byggnad som går under namnet Kyrkans hus som man hade velat berättar Lars Björksell.

– Vi hade inte tänkt riva den allra äldsta delen, däremot de två yngre delarna av huskroppen, säger han, men påpekar samtidigt att församlingen inte är särskilt besviken över att utgången blev som den blev.

– Det var ju en spännande och framsynt tanke då, men nu i efterhand kan man reflektera över hur det hade varit med en konferensanläggning med tanke på corona och att det nyligen byggts ett nytt stort hotell och också finns planer på ett 16-våningshotell med konferensanläggning vid Picassoparken. Blir detta verklighet hade nog konferensbranschen blivit tuff här i Halmstad.

Bygger ut och flyttar kansliet

Församlingen har i stället gjort upp nya planer för hur man kan utveckla sin verksamhet genom att bygga till nuvarande lokaler på Västra kyrkogården.

– Vi tänker flytta hela kansliet dit, vi har precis kontrakterat med en byggare, och tanken är att det ska vara klart den sista november. I Kyrkans hus vid Sankt Nikolai kommer vi då att få mer utrymme för att utveckla vår församlingsverksamhet och våra diakoner, präster och musiker ska ha sina arbetsplatser här. Vi ska också använda korsvirkeshuset, det som heter Gerekegården, mycket mer än vad vi har gjort nu, säger Lars Björksell och tillägger:

– Sedan vill vi också skapa en fin utemiljö med trädgård och odlingar. Vår verksamhet här ska vara inbjudande.

Läs mer här: Kyrkan vill bygga höghus vid Sankt Nikolai

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här