Kylan tvingar Hem att elda med fossila bränslen

Kylan som har tagit ett rejält grepp om Halmstad tvingar det kommunala energibolaget att elda med olja. Merparten är miljöolja men i en panna används enbart fossila bränslen.
– Men pannan körs bara om det blir kallare än tio grader. I år har den varit i drift i några dagar, säger kommunikationschef Anders Bredfell.

ANNONS
LocationHalmstad||

Halmstad Energi och Miljös elnät försörjs i huvudsak via eldning av hushållsavfall och olika typer av biobränsle, som flis och biogas. En viss mängd energi genereras också via spillvärme från industrin.

När kylan nu för ovanlighetens skull har kommit för att stanna märker bolaget av en ökad förbrukning och tvingas därför ha i gång sina reservanläggningar för att klara av att förse alla invånare med el och värme. Dessa reserver finns i Bäckagård, i hamnen, på Vapnöhöjden samt vid Stenas anläggning.

– Vårt system är byggt för att klara en viss temperatur och sedan har vi dessa stödpannor som går i gång när det är riktigt kallt, kallare än tio minusgrader, eller om vi drabbas av ett haveri, berättar Anders Bredfell.

ANNONS

Eldningsolja i en panna

Det innebär också att bolaget tvingas köpa in olja för att driva dessa anläggningar.

Används fossila bränslen i de här reservanläggningarna?

– Ja, i anläggningen vid Stena används eldningsolja. Det finns också beredskap för att elda fossil olja i hamnen som reserv. I övriga används endast biobränsle, säger Anders Bredfell.

I fjol använde Hem nio kubikmeter eldningsolja i Stenapannan. Hittills i år har bolaget tvingats ha i gång pannan i några dagar. Däremot har man inte behövt använda fossila bränslen i hamnen vare sig i fjol eller hittills i år.

Eldningsolja används även i anläggningen på Kristinehed i samband med bland annat uppeldning och för att hålla förbränningstemperaturen uppe när avfallet är väldigt fuktigt.

– Här jobbar vi för fullt med att försöka ersätta eldningsoljan med bioolja, och inväntar svar på en ansökan om klimatbidrag. Det handlar om en intern stolthet att försöka vara i princip helt fossilfria, berättar Anders Bredfell.

Varför behövs ens eldningsolja – varför kan ni inte redan i dag använda enbart bioolja?

– Biooljan är mer trögflytande och kräver mer av anläggningen. Det gör att dessa anläggningar är dyrare att investera i, men på sikt är tanken att den vi har ska försvinna.

ANNONS

Står för en halv procent av totalen

Anders Bredfell påpekar dock att sett till totalen är andelen fossila bränslen liten – en halv procent.

– Då har vi inte räknat in till exempel den plast vi får in via det hushållsavfall som vi eldar men detta är något vi inte kan påverka.

Kommunikationschefen berättar vidare att Hem för flera år sedan tog ett inriktningsbeslut om miljöbränsle. I slutet av 90-talet låg andelen fossila bränslen på över 30 procent, mot 0,5 procent i dag. Om eldningsolja kan bytas ut mot bioolja på Kristinehed kan den siffran minskas ytterligare, till omkring 0,002 procent.

Att köpa in olja innebär en extra kostnad för Hem, men ska inte påverka konsumenten säger Anders Bredfell.

– Vårt pris till kunden är fast men för vår del kan vinsten påverkas av en kall vinter. Det är hela tiden en balansgång. Blir vintern lagom kall tjänar vi pengar för då behöver kunderna mer energi, men blir det för kallt och vi måste dra i gång reservpannorna så blir vinsten lägre. Samma sak om det blir för varmt eftersom kunden då köper så lite energi.

Varför byggs inte fler biobränsleanläggningar för att få upp kapaciteten och därmed slippa använda reservpannorna?

– Det är en kostnadsfråga. Det blir inte ekonomiskt försvarbart med tanke på hur sällan vi använder reservpannorna och med tanke på att det blir kunderna som får betala i form av höjda avgifter. Vi kommer helt enkelt billigare undan på detta sätt, säger Anders Bredfell.

ANNONS

Fakta: 2020 års produktion

Förbränning av hushållsavfall: 402 GWh (gigawattimmar)

Biobränsle (flis, bioolja, biogas): 160 GWh

Spillvärme från industrin: 15 GWh

Eldningsolja: 0,01 GWh

LÄS MER:Stort utsläpp på Kristinehed – tungmetaller har gått ut i Nissan

LÄS MER:Hem: ”Utsläppet i Nissan motsvarar en skruvdragare”

LÄS MER:Hem har släppt ut för höga halter i Nissan – i flera år

ANNONS