Vill få kunskap. Lisa Perby och Charlotte Drugge vill få kunskap om vilka ämnen mensskydd egentligen innehåller. Tillsammans med några andra kvinnor har de hos Kemikalieinspektionen begärt en granskning.
Vill få kunskap. Lisa Perby och Charlotte Drugge vill få kunskap om vilka ämnen mensskydd egentligen innehåller. Tillsammans med några andra kvinnor har de hos Kemikalieinspektionen begärt en granskning.

Kvinnor vill att mensskydd granskas

Skärp granskningen av mensskydd. Den uppmaningen riktar några Halmstadkvinnor till Kemikalieinspektionen. Bakgrunden är en studie som visar att tamponger innehåller bekämpningsmedlet glyfosat. – Vad är det egentligen vi stoppar i oss några centimeter från livmodern, undrar Lisa Perby.

ANNONS
|

Under våren har en debatt om miljögifter och cancerframkallande ämnen i bindor och tamponger tagit fart. Bland annat har en argentinsk studie visat att 85 procent av alla undersökta tamponger innehöll ämnet glyfosat som bland annat finns i Roundup

Ämnet är av WHO klassat som troligen cancerframkallande.

– Om det stämmer är det skrämmande. Då har vi riktigt allvarliga och farliga ämnen nära vår livmoder, säger Lisa Perby som sitter med i RFSU Hallands styrelse samt driver ett företag som säljer en menskopp tillverkad av silikon.

Charlotte Drugge, barnmorska och ordförande i RFSU Halland, tillägger att man även kan utgå från att kemikalier absorberas lätt genom vagina.

ANNONS

– Vaginan är klädd med slemhinna med massor av blodkärl och den goda blodcirkulationen skulle kunna föra vidare gifter ut i kroppen, säger hon.

I en rapport från den amerikanska miljöorganisationen Women´s voices for the earth samt i en avhandling gjord vid Lunds universitet kan man läsa att vaginan absorberar kemikalier mellan 10 till 80 gånger effektivare än jämfört med intag via munnen.

– Det är till exempel känt att bomullsprodukter innehåller dioxin men hittills har man kommit fram till att det är i små, ofarliga doser. Om detta stämmer är det ren katastrof och då borde man också se över gränsvärdena som helt plötsligt blir felaktiga, säger Lisa Perby.

Kvinnorna står, tillsammans med Anna Mattsson, Veronica Zetterlund och Malin Holmberg som också säljer menskoppar, samt Lisa Ernstsson, barnsjuksköterska i Halmstad, bakom uppropet till Kemikalieinspektionen.

– Av någon anledning har mensskydd inte granskats i någon större utsträckning. Det har däremot kondomer och plåster och jag har hört att till och med rullatorer kontrolleras bättre, säger Lisa Perby och tillägger:

– Vi påstår inte att de här studierna stämmer, men vi vill att Kemikalieinspektionen tar det här på allvar och granskar alla mensskydd – även menskoppen, även om inspektionen faktiskt har sagt att menskoppar av silikon klassas som säkra.

ANNONS
ANNONS