Halmstadbon är åtalad misstänkt för att ha tagit emot pengar från kvinnorna som utsatts för bedrägeri.
Vem som ringt upp kvinnorna är okänt. En 24-årig från Halmstad är misstänkt för att ha tagit emot pengar och försökt dölja att de var stulna. Bild: Andreas Hillergren

Kvinnor lurades på pengar – en misstänkt för penningtvätt

Två kvinnors bankkonton tömdes på pengar efter samtal från personer som påstod sig jobba på bank. Nu är en man som misstänks vara inblandad åtalad för penningtvättsbrott.

ANNONS
|

I april 2018 fick en kvinna i Dalarna ett samtal från vad hon trodde var en banktjänsteman på Swedbank. Mannen i telefonen bad henne logga in på sin bank genom sitt mobila bank-ID.

Kvinnan var misstänksam men visste inte om personen som ringde tagit några pengar från hennes konto och anmälde händelsens om försök till bedrägeri. 2020 återupptogs ärendet och kvinnan fick veta av polisen att 300 000 kronor försvunnit från hennes konto dagen innan hon gjorde sin polisanmälan.

Samma vår var en annan kvinna i Västsverige med om en liknande händelse. En kvinna från Nordea ringde och bad henne logga in på sin bankdosa för att de misstänkte att någon varit inne på hennes konto. Det visade sig senare att drygt 33 000 kronor försvann från kontot efter samtalet och att det inte alls varit en anställd på Nordea som ringt upp.

ANNONS

Man från Halmstad misstänkt

Det som kopplar händelserna samman är att polisen sett att en och samma man tagit emot pengar från båda kvinnorna. 150 000 kronor från den ena kvinnans konto och 14 000 från den andras har landat på ett konto tillhörande en 24-årig Halmstadbo.

Man tror att fler personer är inblandade i bedrägerierna mot kvinnorna. Den 24-årige mannen är misstänkt för att ha ställt sitt bankkonto till förfogande för insättning av pengarna och sedan försökt dölja att pengarna är stulna, bland annat genom att göra flera olika uttag från bankomater.

Mannen åtalas nu för penningtvättsbrott vid Halmstads tingsrätt men nekar till brott. I polisförhör har förklarat att han blev rånad på sitt bankkort och att det då sattes in pengar som togs ut samma kväll.

LÄS MER:Äldre väljs ut som telefonoffer – polisen rustar mot bedrägerier

LÄS MER:Liga kan ha lurat 500 äldre på pengar

LÄS MER:Bedragare fick kvinna att logga in på bank-id - stal 65 000 kronor

ANNONS