Kvinnor kan få skydd

I år har kvinnojouren i Falkenberg tvingats säga nej till 65 kvinnor och 95 barn som behövt skyddat boende. Men i Halmstad finns det lediga platser efter sommaren.

ANNONS
|

Hallands Nyheter skrev nyligen om hur kvinnojouren i Falkenberg tvingas neka familjer som söker skydd eftersom trycket på verksamheten är så stort.

Under sommaren upplever man att behovet minskar, för att sedan öka efter semestrarna och då gäller det att kunna hjälpa dem som behöver skydd.

– Det är även vår erfarenhet att behovet ökar efter semestrarna, säger Maria Gellert, ordförande för kvinnojouren Viktoria i Halmstad.

Hon tror att det kan finnas många anledningar till varför antalet hjälpsökande minskar under sommaren.

– Så har det i alla fall varit tidigare år. Man kanske försöker lösa situationen hemma under semestern, säger hon.

Våren 2015 skrev HP om hur det även i Halmstad var ett stort tryck på kvinnojouren, som inte kunde hjälpa alla som sökte sig till verksamheten. Men så akut är inte situationen i dag. Med två anställda har man kunnat hålla öppet både telefon och boende hela sommaren.

ANNONS

Så det innebär att familjer från exempelvis Falkenberg skulle kunna söka sig till er?

– Kvinnojourerna samarbetar över hela Sverige. Så vi kan ta emot kvinnor från hela landet, säger ordföranden och förklarar att ibland är det kvinnorna själva som tar kontakt. Oftast sker placeringarna genom socialtjänsten.

– Men kvinnojourerna kan ju tipsa om lediga platser.

ANNONS