Kvinnojouren i Halmstad lyfter manliga förebilder

En tredjedel av världens kvinnor och flickor blir någon gång under sin livstid utsatt för fysiskt eller sexuellt våld. För att förebygga att fler kvinnor utsätts gör Kvinnojouren Viktoria i Halmstad en kampanj för att lyfta de manliga förebilderna.

ANNONS
|

När ämnet mäns våld mot kvinnor lyfts hörs ofta någon säga ”inte alla män”. Nu är det männen som ska stå upp för kvinnorna och mot våldsutövarna.

Kvinnojouren Viktoria i Halmstad har inlett en kampanj för att uppmärksamma män som är bra förebilder i arbetet med att skapa ett jämställt samhälle fritt från våld. Det handlar män som spelar i HBK, jobbar inom räddningstjänsten, kommunen och skolans värld. Kampanjen sprids på sociala medier under namnet ”#Vågavaraförebild”.

– Vi vill lyfta fram att det finns många goda män och att de är jätteviktiga i det förebyggande arbetet. Vågar man säga ifrån när man hör snacket i omklädningsrummet eller någon som pratar nedsättande om kvinnor är det ett bra sätt att främja jämställdhet som är förutsättningen för att förebygga våldet, säger Annelie som jobbar på kvinnojouren, eftersom hon jobbar nära brottsutsatta vill hon inte att hennes efternamn nämns.

ANNONS

Varför väljer man att uppmärksamma män när det handlar om kvinnor som blir utsatta av män?

– Vår kvinnojour har funnits i 38 år och jobbat med att ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn. Vi har länge pratat om att man måste tänka nytt för att förebygga våldet. Därför vill vi lyfta fram alla de goda exempel som finns. Det är inte kvinnorna som har ansvar för att våldet ska upphöra. Det är något vi måste lösa tillsammans, säger Miranda som också arbetar på jouren.

”Vi skulle vara överlyckliga om vi blev arbetslösa”

FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor infaller den 25 november och under veckan infaller också det som kallas en vecka fri från våld som uppmärksammas nationellt. Kvinnojourens kampanj om manliga förebilder startade i samband med den internationella mansdagen den 19 november.

Även om en utmärkt dag i kalendern mot kvinnovåld inte hindrar en man från att slå en kvinna är dagarna viktiga att uppmärksamma menar Anneli.

– För allt för många kvinnor och för oss som jobbar med mäns våld mot kvinnor är det vardag. Men många människor tänker kanske inte på hur vanligt det är med våld mot kvinnor eftersom de som är utsatta är så fruktansvärt duktiga på att vara tysta. Därför kan vi inte bara ha kanelbullens dag utan vi behöver lyfta det som FN har omtalat som ett av de största folkhälsoproblemen i världen, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Vi skulle vara överlyckliga om vi blev arbetslösa och kunde lägga ned föreningen för att våldet upphörde. Men det finns mycket kvar att göra innan det blir så.

Psykiskt våld är vanligast och värst

Det finns flera olika typer av våld mot kvinnor. Det som kvinnojouren i Halmstad upplever är vanligast förekommande är det psykiska våldet som kan pågå under en mycket lång tid och vara mest svårläkt. Utöver det kommer de i kontakt med kvinnor som blir utsatt för sexuellt och fysiskt våld, ekonomiskt våld som innebär att hon inte får tillgång till sina egna pengar eller tvingas in i skulder samt socialt våld som kan innebära att kvinnan isoleras och kontrolleras.

– Det psykiska våldet är vanligast förekommande för det ingår i alla våldsrelationer. Det är den typen av våld som många upplever som värst eftersom de har det med sig även när han inte är där. Även om det finns jättegrova typer av våld som gett kvinnor livslånga skador tycker de flesta att själen tar längre tid att läka än såren, säger Anneli.

För att få stopp på våldet mot kvinnor måste det sättas in insatser tidigt konstaterar Anneli. Fler poliser och hårdare straff är inte den enda lösningen, när de åtgärderna kopplas in är skadan redan skedd, det måste ske något innan dess menar hon.

ANNONS

– Vi behöver jobba med barn och unga för att visa att man kan lösa konflikter på annat sätt än med våld.

Ska bli mer tillgängliga med chatt

Kvinnojouren Viktoria är en ideell stödförening som ofta är den första kontakten för en kvinna som lever i en våldsam relation. För att göra sig ännu mer tillgängliga arbetar man nu med att få igång en chattfunktion på hemsidan.

– Vi är en liten verksamhet och har inte möjlighet att finnas tillgängliga på telefon i den utsträckning vi skulle vilja. För en del kvinnor kan det dessutom vara svårt att ringa och prata om mannen är hemma samtidigt. Då kan man många gånger chatta eftersom det är helt tyst.

Förhoppningen är att chatten ska vara tillgänglig efter årsskiftet och till en börja med bemannad två dagar i veckan.

Fakta: Våld mot kvinnor

  • En av tre kvinnor eller flickor i världen upplever fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid, ofta av en partner.
  • Bara 52 procent av kvinnor i en relation kan ta egna beslut om sexuella relationer, preventivmedel och vård.
  • Nästan 750 miljoner kvinnor och flickor världen över har gift sig innan sin 18-årsdag. 200 miljoner flickor har genomgått en könsstympning.
  • Hälften av kvinnorna som dödats har dödats av en partner eller någon i sin familj medan endast fem procent av männen har dödats under liknande omständigheter.
  • 71 procent av alla offer för människohandel är kvinnor och flickor, tre fjärdedelar av dessa utnyttjas sexuellt.

Källa: FN

Här kan du söka hjälp

  • Akuta ärenden: SOS Alarm, 112
  • Akutmottagningen på Hallands sjukhus: 035-13 10 00
  • BRIS, Barnens rätt i samhället: 11 61 11
  • Brottsofferjouren: 035-12 48 24
  • Kriscentrum: 035-13 78 88
  • Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
  • Kvinnojouren Viktoria: 035-12 88 88
  • Polisen, icke akut: 114 14
  • Terrafem, jourtelefon på flera språk: 020-52 10 10

ANNONS