Kvinna anser att hundbad är orättvist fördelade

Att hundar får bada på en stor del av stranden i Haverdal under sommaren, men inte alls i till exempel Tylösand och Frösakull, har fått en kvinna att reagera. ”Det känns orättvist”, skriver hon i ett brev till kommunen.

ANNONS
LocationHaverdal||

Kvinnan, själv bosatt i Haverdal, berättar att hundar på stranden har varit en omdebatterad och känslig fråga i många år. Ett problem har tidigare varit otydlig skyltning, men just den delen har blivit bättre menar hon.

LÄS MER:Förbud mot hundbad respekteras inte – skyltar flyttas

Däremot uppskattar kvinnan inte kommunens sätt att välja ut vilka stränder som hundar får eller inte får vistas på under sommaren. Här finns en orättvisa, menar hon.

Mer hundbad än badstrand

Kvinnan påpekar att när de nya skyltarna kom upp i fjol somras så stod det plötsligt klart att den cirka tre kilometer långa stranden i Haverdal numera består av en kilometer badstrand och två kilometer hundstrand, uppdelat på två områden.

ANNONS

”Är det verkligen rimliga proportioner”, undrar hon.

Paralleller dras till Tylösand, Frösakull och Ringenäs där det råder hundförbud på hela stranden under sommaren.

”Varför har man valt att göra Haverdal till en hundstrand till så stor del? Det känns orättvist! Vi är många som är mycket missnöjda med detta”, uppger kvinnan.

Hon påpekar också att indelningen innebär att det kan bli trångt på den del av stranden där hundar inte får vistas. En annan konsekvens är att antalet hundar ökat och att hundägare väljer att promenera utmed hela stranden, även den där djuren inte får vistas, skriver hon.

Vill ha rättvisare fördelning

Kvinnans önskemål är därför att kommunen förlänger den officiella badstranden mot Skintanhållet samt att hundbaden fördelas mer rättvist över hela kommunen.

Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare, berättar att kommunen utgick från de officiella badplatserna när ordningsföreskrifterna sågs över 2018. Översynen innebar att det blev tillåtet med hundar på de badplatser som inte är officiella, det vill säga de stränder som kommunen inte sköter om och provtar badvattnet på.

Hon kan i dagsläget inte svara på om dessa föreskrifter kommer att ändras.

– Vi kommer under hösten att göra en sammanställning över de önskemål och klagomål som inkommit under året, men en förändring av utbredningen kräver förändring av lokala ordningsföreskrifterna.

ANNONS

Har det kommit in många synpunkter?

– En del, men jag har ingen samlad bild än.

LÄS MER:Skylt som visar hundbad står fel enligt badgäst

LÄS MER:Nu kan Elmer bada på fler platser

ANNONS