Kvällskurser både fysiskt och på distans

När studieförbunden åter öppnar upp sina kurser för anmälan väntas intresset vara stort. HP har kollat läget med tre olika studieförbund i Halmstad inför höstens kursstarter.

ANNONS
|

– Folk är svältfödda, det är många som hör av sig och frågar om kurserna blir av, säger Anna-Karin Sjöström, Folkuniversitetets verksamhetschef för folkbildningen i distrikt väst region syd.

Liksom många andra studieförbund gick Folkuniversitetet över till distansundervisning i våras.

– Vi körde hela våren på distans. I nuläget förbereder vi oss på fysiska träffar, även om det inte är helt klart hur hösten ser ut. Målet är fysiska träffar där vi anpassar lokalerna genom att hålla avstånd mellan stolar och så vidare.

Finns det några kurser som är särskilt populära?

– Språk brukar vara populärt och då framför allt spanska, franska och italienska men också språk som kinesiska och japanska. Vi har också en kurs i montessoripedagogik, som är populär.

ANNONS

Är intresset större i år jämfört med tidigare år?

– Våra kataloger med kursinformation går ut under veckan så det är lite tidig att uttala sig om antalet anmälningar, men det är många som hör av sig och frågar, säger hon.

Kristina Svahn, som är enhetschef för Studieförbundet Vuxenskolan i Halland, menar att det är svårt att dra några slutsatser om ifall populariteten för kurserna har ökat.

– Vi har ännu inte börjat skicka ut kurskataloger så det är svårt att säga något om intresset. Däremot har vi en del nya kurser den här terminen, där flera av dem är relaterade till hållbarhet, säger hon.

Till hösten kommer flera av kurserna också att hållas på distans.

– Distanskurser har funnits tidigare också men inte i samma omfattning. Bland kurserna vi erbjuder på distans finns till exempel möbeltapetsering och kurser om normkritik.

För att minska smittorisken kommer kurserna att hållas med mindre grupper och i större rum.

– Många kurser, så som svampplockning och stadsvandringar, kommer också att hållas utomhus och anta formen av workshops.

Sensus studieförbund kommer däremot inte att erbjuda några fysiska kurser under hösten.

– Under hösten kommer vi enbart att erbjuda asylverksamhet, det vill säga kurser inom svenska och samhällsorientering, säger Bettan Trulsson, som är verksamhetsutvecklare.

ANNONS
ANNONS