Kunskapsskolan får tillstånd för friskola

Kunskapsskolan har fått tillstånd att bygga upp en friskola för 400 grundskoleelever. Den ursprungliga placeringen i före detta Södra vårdskolan gäller däremot inte längre.

ANNONS
|

Avsikten var att kommunen skulle bygga om övervåningen på den gamla vårdskolan för att senare hyra ut de anpassade lokalerna till Kunskapsskolan i Sverige AB.

Den första renoveringskostnaden på 34 miljoner kronor skulle bantas ned med åtta–tio miljoner för att få en lägre hyreskostnad.

–Men Kunskapsskolan har tackat nej till Södra vårdskolan. De anser att deras skola ska ha en viss prägel och att det inte blir så genom en renovering. Hyran i Södra vårdskolan skulle dessutom bli för hög anser de, säger kommunens fastighetschef, Rikard Ahlgren.

Något besked om var Kunskapsskolan hamnar gick inte att få under gårdagen. Inte mer än att förhandlingar med en privat fastighetsägare nu fördjupas.

ANNONS

Att etableringen av en årskurs 6–9-skola, som fullt utbyggd planeras ha 400 elever, får konsekvenser råder det ingen tvekan om. Från kommunens sida anser man att friskolornas etableringar resulterar i att de kommunala skolorna får det svårt att anpassa sin undervisning och att det uppstår dubbla kostnader för kommunen.

När pengar slussas vidare i form av bidrag till friskolorna blir det stora förändringar i de skolor som drivs av kommunen. Den socialdemokratiskt ledda oppositionen uppger till och med att en, eventuellt två kommunala skolor tvingas stänga på grund av överetableringar.

I Kunskapsskolans tillstånd håller Skolinspektionen med i kommunens resonemang. Men med hänsyn till antalet grundskoleelever och det stora antalet kommunala grundskolor kommer Kunskapsskolans etablering inte att få sådana konsekvenser att ansökan inte ska godkännas, resonerar inspektionen.

”De ekonomiska och organisatoriska konsekvenser som kommunen hänvisar till kan inte anses vara av bestående karaktär. Vid en helhetsbedömning anser Skolinspektionen att en etablering av utbildningen inte innebär påtagliga negativa följder på lång sikt för eleverna eller för den del av skolväsendet som anordnas av Halmstads kommun”, heter det i Kunskapsskolans tillstånd.

Företrädare för Kunskapsskolan har tidigare uppgett att skolan satsar på att starta i Halmstad till höstterminen 2012 och då med, inledningsvis, 240 elever i årskurs 6–8.

ANNONS

Nyligen stod det även klart att ledningen för Internationella Engelska skolan förhandlar med kommunen om att hyra Örjansskolans huvudbyggnad. I kommunens budget finns 30 miljoner kronor avsatt för att renovera skolan som stått tom en längre tid.

Fullt utbyggd har Engelska skolan Skolinspektionens tillstånd att ta emot 500 elever i årskurserna 4–9. Skolstart är planerad till augusti 2012.

Och efter lång väntan öppnade nyligen Vittras för- och grundskola på första våningen i före detta Södra Vårdskolan. Grundskolans mål är på sikt 350 elever.

ANNONS