Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Kunskaperna kommer att breddas”

– Det är ett måste att vi samordnar oss, vi som jobbar med små specialiteter. Det säger Jonas Larsson, verksamhetschef på sjukhuset för olika kliniker med förhållandevis små volymer.

De som nu samsas på 82:an finns där, men verksamhetsområdet omfattar även hudkliniken och rehabiliteringen på sjukhuset.

Vi pratar först om besparingarna och det höga trycket på de 24 platser som finns på avdelning 82:

– Det är så det ser ut i hela sjukhus-Sverige, säger Jonas Larsson och tillägger att Halmstad och Halland trots allt befinner sig långt ifrån de allvarliga problem som många andra regioner och landsting brottas med, exempelvis Skåne i söder.

Så sent som i slutet av september fanns det ingen färdig lösning, eller någon form av beskrivning, över hur de sinsemellan skilda specialiteterna på 82:an skulle fungera tillsammans. ”Slå ihop dem”, löd den korta och bis­t­­ra fältordern från sjukhuschefen.

Jonas Larsson är nöjd med att man valde projektformen. Även om den betydde ett omfattande arbete på stigar som ibland slingrade sig väldigt. De olika specialiteterna hade sina egna planeringsträffar för flytten och även representanter på projektmöten som hölls parallellt. På urologen mobiliserade man till och med en grupp patienter i planeringen.

Det blev möjligt att plocka russin ur kakan och behålla mycket av det som var bra i de gamla organisationerna.

– Kompetensfrågan var en stor fråga för oss. Den var viktig att lösa. Men jag tror också att kunskaperna för dem som jobbar på avdelningen att med tiden breddas, så att de kan börja täcka för varandra

Jonas Larsson nämner särskilt en rutin som avdelning 82 nu är ensam om på sjukhuset: det medicinska rådet.

Det samlar nyckelpersoner på avdelningen, samt de doktorer från klinikerna som just har varit på rond.

– Egentligen skulle man bara kalla till råd om man var på väg att få överbeläggningar. Men nu samlas man rutinmässigt varje dag klockan elva en kort stund, kanske bara i tio minuter, för att samordna sig, snabbplanera och för att hjälpas åt på olika sätt.

Genomfört projekt. ”Vi kallar pilotprojektet ”Närmre vård”, vilket innebär att vi jobbar närmare patienterna. Vi har snott delar av urologernas koncept”, berättar Jonas Larsson som är verksamhetschef för avdelning 82.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!