Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stringers uppträder inför tomma läktare, men inte utan publik. Föreställningarna finns nu att se digitalt istället. Bild: Kulturskolan
Stringers uppträder inför tomma läktare, men inte utan publik. Föreställningarna finns nu att se digitalt istället. Bild: Kulturskolan

Kulturskolan visar sin musik digitalt

Trenden med livesända konserter under coronakrisen har fått fäste även hos Kulturskolan. När fysiskt närvarande publik inte längre var att alternativ blev inspelningar från Konserthuset i Halmstad ett sätt att ta publiken närmare deras verk.

Världsstjärnor har gång på gång tvingats ställa in eller skjuta upp sina turnéer – men det sker även på gräsrotsnivå.

Ulf Fembro har gjort sin sista termin som rektor för Kulturskolan och att den inte blev som han tänkt sig råder det ingen tvekan om. Lika lite tvivel är det dock om att de alltjämt har övat, utvecklats och sett till att dela med sig av sin musik.

– Vi har faktiskt kunnat ses och öva och har haft ständig kontakt med kommunen och förvaltningen för att veta vad får och inte får göra, berättar Ulf Fembro som basat för Kulturskolan sedan 2011.

När publik inte har kunnat välkomnas till konserthallen har Kulturskolan kunnat ta musiken till publiken digitalt.

– Glädjande nog har barnen och ungdomarna kunnat komma och spela tillsammans. Det har varit ett läkande och helande koncept, säger Fembro.

Här kan du se filmerna!

Med kulturskolans nya möjligheter att spela in föreställningar har det utnyttjats intensivt och resultatet har blivit en digital videosamling. Ett ”mastodontverk” enligt Ulf Fembro.

När det stod klart att planen på en jättestor avslutning inne i stan för både terminen och Ulf Fembros tid med Kulturskolan inte skulle vara genomförbar blev den alternativa vägen den digitala.

– Hade vi haft publik hade vi aldrig hunnit med så mycket så fantastiskt snabbt som vi nu har gjort. Det har varit underbart för mig som slutar att ändå få uppleva detta, säger han.

Ulf Fembro drar en lättnadens suck inför faktumet att deras uppsättning av Les Misérable genomfördes förra året, men med skolans nya tekniska möjligheter är året alltjämt väldokumenterat.

– Jag tror att föräldrarna är tacksamma för att de har fått ta del av barnens arbete, säger Ulf Fembro.

Än så länge är det bara Kulturskolans musiknummer som har publicerats, medan dansen, i förhoppning om att i september kunna framföra den live inför fysiskt närvarande publik.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!