Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna Ginstmark (C) är ordförande i kulturnämnden Bild: Roger Larsson

Kulturnämnden i Halmstad är nyexaminerade inom barns rättigheter

Kulturnämnden i Halmstads kommun är först ut med att utbildas inom barnkonventionen. Utbildningen som har pågått sedan årsskiftet lider mot sitt slut och nu tar nämnden examen.

Den första januari i år blev FN:s konvention om barns rättigheter inkorporerad i svensk lag. Syftet med utbildningen har varit att kompetensutveckla kulturnämndens ledamöter inom frågan och möjliggöra att ärenden som rör barn och unga hanteras just enligt barnkonventionen.

Nödvändig kunskap

Ellen Samuelsson, processledare på kulturförvaltningen, har varit ansvarig för nämndemännens utbildning. Hon påpekar vikten av att kulturnämnden genomgått den här utbildningen.

- I många av de beslut som de tar är det viktigt att ledamöterna har koll på vilka skyldigheter de har i förhållande till barnkonventionen. För att de ska kunna följa den behöver de ha kunskap, säger Ellen Samuelsson.

Under våren har kulturnämnden startat varje möte med utbildning och Ellen Samuelsson hoppas att kunskaperna har genomsyrat resterande mötestid.

– Det är kul och viktigt att ledamöterna har valt att prioritera den här frågan och ligga i framkant. Det är en lång process som har nu har satts igång och ska fortsätta utvecklas.

Viktigt med perspektiv

Utbildningen ska ge kulturnämnden en grund att stå på.

Anna Ginstmark (C), ordförande i kulturnämnden, har sett det som ett positivt och givande inslag.

– Vi har själva fått fundera över hur vi jobbar idag och vad vi ska tänka på i framtiden. Det känns bra att vi får de här kunskaperna med oss.

Efter examen fortsätter kulturnämndens arbete på egen hand.

– Många av de beslut vi tar rör barn på det ena eller andra sättet. Vi behöver lyfta blicken och se över tillgängligheten i våra projekt. Vi har haft väldigt intressanta diskussioner under utbildningen och vi har alla fått oss en tankeställare, säger Anna Ginstmark och fortsätter:

– Barnens perspektiv är huvudsyftet för vår del och vi måste ha med deras ögon i våra överväganden. Att bara ha haft den här utbildningen har gett oss mycket.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här