Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Kulturen vill flytta ihop snart

Kulturskolan, kulturförvaltningen och konserthusgruppen har alla gjort sina röster hörda i planeringen och vill driva det nya kulturhuset tillsammans.

Även om den sista ekonomiska pusselbiten inte har fallit på plats tyder det mesta på att Halmstads kulturförvaltning kommer att göra Kulturskolan sällskap i de nya lokalerna. 

Kulturnämnden har begärt ett årligt extraanslag på 3,2 miljoner kronor, som kommunfullmäktige ska ta ställning till senare i vår.

– Vi vill flytta in i lokalerna och behöver extrapengar till hyran. Verksamheten kan dock drivas med pengar vi redan har, säger nämndsordförande Sven Palmkvist (M).

Läs även: Stadens nya kulturhus växer fram

Förvaltningen är i stort behov av lokaler för bland annat teater och musik och ser en stor synergieffekt av att finnas i samma byggnad som Kulturskolan. De vill också sköta uthyrningen av konsertsalen, utöver de 60 tillfällen per år som Kulturskolan har tecknat avtal om.

Kulturskolan, som är en del av barn- och ungdomsförvaltningen, kommer att samla sina verksamheter under ett och samma tak.

– Det ska bli jätteroligt och spännande. Det blir nytt, fräscht och fina orkestersalar. Nu återstår att se om vi får plats, säger Ulf Fembro, rektor för Kulturskolan.

– Mellan 400 och 500 ungdomar ska komma hit varje dag. Därför är det en viss oro om logistiken med trafik och bussar kommer att fungera. En bro över Nissan hade underlättat, men det kommer väl.

Både Kulturskolan, kulturförvaltningen och konserthusgruppen i Halmstad har haft många möten med Bygg-Sjögren den senaste tiden. Tillsammans har de tagit fram ett rumsprogram som har legat till grund för White Arkitekters ritningar.

– När vi var på studiebesök i gamla HP-huset kände vi omedelbart ”wow, det här blir något att jobba vidare med”, säger Johan Erling, sekreterare i konserthusgruppen.

Som representant för den akustiska musiken med lokala orkestrar, ensembler och körer har konserthusgruppen tyckt till om utformningen av konsertsalen och backstage-lokalerna.

– För vår del behövs framför allt en bra akustik i lokalen. Samtidigt har vi engagerat oss för att det här ska bli en konserthall som täcker ett så brett behov som möjligt, menar Johan Erling.

Konsertsalen ska lämpa sig för både orkesteruppträdanden, dansshower, teater och föreläsningar.

Om kulturförvaltningens sökta extraanslag godkänns av fullmäktige kommer konserthusgruppen att ombildas till en förening som stöttar förvaltningen i driften av konsertsalen.

– Vi utgår från att detta blir verklighet och måste ju se positivt på det, säger Johan Erling.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här