Myndighetens röst. Högskolans kommunikationschef Selma Sedelius vill inte låta professor Gunnar Johansson bemöta det hon skrivit på lärosätets webb. Bild: Jörgen Alström
Myndighetens röst. Högskolans kommunikationschef Selma Sedelius vill inte låta professor Gunnar Johansson bemöta det hon skrivit på lärosätets webb. Bild: Jörgen Alström

Kritisk röst stängs ute från Högskolans webb

Trots att de två professorerna har olika bild av huruvida Högskolan ljugit i en ansökan låter kommunikationschef Selma Sedelius bara den ene av dem uttala sig på lärosätets hemsida.

ANNONS
|

HP har de senaste dagarna berättat att professor Gunnar Johansson hävdar att Högskolan i Halmstad medvetet tog med felaktiga uppgifter för att försköna en ansökan om forskarutbildningsrättigheter 2012.

På Högskolans hemsida har kommunikationschefen Selma Sedelius intervjuat en av dem som ska ha legat bakom ”försköningen”, professor Magnus Tideman. I artikeln tillbakavisar han anklagelserna.

När Gunnar Johansson velat bemöta det som Magnus Tideman säger på hemsidan har Sedelius nekat honom den möjligheten.

Ska inte en myndighet ge utrymme åt båda sidor att ge sin version i en så här känslig fråga?

– Vi är ingen oberoende publikation, utan vår hemsida ger uttryck för vår lednings hållning, svarar Sedelius.

ANNONS

Menar du att ni tagit ställning för att er ene professor är mer trovärdig än er andre?

– Redan i Hallandspostens första artikel gavs en av professorerna stort utrymme. Då ville vi genom vår artikel låta Högskolan ge sin syn. Där finns även en kort sammanfattning av anklagelserna.

Så Gunnar Johansson får inte uttala sig på er webb för att han redan fått utrymme i HP?

– Vi har många kanaler där våra medarbetare får ge sin syn, det behöver inte ske på vår officiella webbplats.

Varför blandar du in vad han fått säga i tidningen? Ni är ju en myndighet – och dessutom anklagad part – borde han inte få bemöta det han tycker är felaktigt på er hemsida?

– Han har möjlighet att bemöta det på andra sätt. Bland annat pågår det ju en oredlighetsutredning på grund av hans anmälan.

På många punkter står ord mot ord, men i de delar där fakta går att kontrollera visar HP:s granskning att det Johansson säger om de omtvistade forskningsuppgifterna stämmer – till skillnad från det Tideman sagt. Borde inte det göra er försiktiga med att presentera Tidemans version som myndighetens officiella?

– Givetvis ska vi alltid vara försiktiga, men vi har fortfarande ingen skyldighet att bereda alla samma utrymme på vår webbplats.

ANNONS

Har du själv kollat upp fakta kring det Tideman säger?

– Nej, jag litar på de uppgifter jag får.

I slutet av maj begärde professor Johansson att få en oberoende, central prövning av sin anmälan – som han har laglig rätt till – men nu i mitten av september hänvisar ni fortfarande till att det pågår en lokal utredning. Gör inte detta frågan om partiskhet på hemsidan ännu känsligare?

– Jag vill inte kommentera något som har med vår oredlighetsnämnd att göra. Det arbetet leds av högskoledirektör Inger Johansson.

ANNONS