Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kritiserat hälsoschema skjuts på framtiden

Införandet av det kritiserade hälsoschemat skjuts på framtiden i Halmstad. Orsaken är en mycket ansträngd situation på grund av pandemin.
– Detta ger oss dessutom en lucka på några månader där vi ska summera inkomna synpunkter från medarbetarna, säger Sergio Garay, chef för hemvårdsförvaltningen.

Som HP tidigare berättat har kritiken mot hälsoschemat varit omfattande. 1 500 undersköterskor och vårdbiträden har skrivit på protestlistor eftersom de befarar oro och ökad stress.

LÄS MER: Personal befarar oro och stress med nytt schema

Enkelt förklarat innebär schemat att personalen ska jobba kortare men fler arbetspass. Men personalen anser inte att de då får samma möjlighet till återhämtning och för dem som jobbar natt blir det fler dygnsvändningar.

Pågående pandemi

Kritiken handlar också om oro för att man ska behöva jobba på många olika arbetsplatser, att förändringen inte har förankrats hos personalen samt att man väljer att genomföra det mitt under pågående pandemi.

Coronaläget är också orsaken till att förvaltningen nu beslutat att skjuta upp införandet i tre månader berättar Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden.

– Hade vi inte haft den situation vi har nu så hade vi jobbat för fullt med detta och försökt titta på olika lösningar för att schemat ska bli så bra som möjligt. Men nu har vi en fruktansvärt ansträngd situation och då är det omöjligt att införa något sådant här, säger hon.

LÄS MER: Stor frånvaro tvingar kommunen minska service

En effekt av beslutet blir att förvaltningen köper tid för att kunna summera de synpunkter som har kommit in från personalen berättar Sergio Garay.

– Vi kommer att införa hälsoschema under 2021, för det måste vi göra enligt det avtal som finns. Men nu ska jag, tillsammans med våra verksamhetschefer, gå igenom hur vi kan göra detta så smidigt som möjligt. En del saker kan vi inte påverka, men vi kan påverka ganska mycket och jag tror att vi kommer att kunna lugna personalen, säger han.

Sergio Garay förtydligar att hälsoschemat är en del av det arbete som pågår med ett nytt arbetstidsavtal där även heltid som norm ingår. Avtalet har slutits mellan Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, samt fackförbundet Kommunal.

Finns visst utrymme

Eftersom kritiken från personalen har varit omfattande just mot hälsoschemat har nämndens presidium nyligen haft ett extra möte med facket lokalt. Ann-Charlott Mankell uppger att personalens åsikter är viktiga.

– Vi vill ju fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och vill inte göra något som väldigt många är emot. Det finns utrymme för hur hälsoschemat kan utformas och det finns mycket bra tankar kring detta som vi har diskuterat med vår nye förvaltningschef, säger hon.

Sergio Garay berättar att hans uppfattning hittills är att personalens oro handlar om främst tre saker – kortare men fler pass, krav på flexibilitet samt att heltid blir tvingande.

– Vi kommer att styra upp det här med var man ska jobba så att det inte blir jättestor skillnad mot i dag, och när det gäller heltid som norm gäller detta enbart nyanställningar. Skulle det visa sig att en av tio eller en av tjugo som vi anställer inte vill jobba heltid så får vi försöka hitta lösningar, säger han.

Däremot, när det gäller oron över fler pass, finns en viss osäkerhet.

– Arbetet syftar till att göra mer hållbara scheman genom att plocka bort både långa pass och korta pass samt delade turer. Vi ska schemalägga detta på ett klokt sätt så att det finns återhämtningstid men vi vet inte hur den slutliga produkten kommer att se ut, säger Sergio Garay.

Förändringarna ska införas stegvis med start i vår.

– Är det så att vi upptäcker brister på vägen kommer vi att korrigera det.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!