Kritiserat bolag som fått avtal med kommunen städar hemma hos kommunchefen

Efter att HP berättat att kommunen tecknat avtal med kritiserade D&D Hemtjänst ansåg Jonas Bergman (M) att det är långsökt att göra kopplingar till att kommunchefens fru sitter i bolagsstyrelsen. Mattias Rossköld själv tycker heller inte det är känsligt att han anlitar just det företaget till att städa familjens villa.

ANNONS
|

HP har i flera artiklar berättat om kritiken mot det privata vårdbolaget D&D Hemtjänst. Senast var det politikerna i hemvårdsnämnden som uttalade sig om att företagets marknadsföring varit ”ytterst olämplig”.

LÄS MER:Nämnd kritisk men agerar inte mot D&D Hemtjänst i nuläget

HP har kunnat visa att D&D Hemtjänst i Halland har ansökt om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att få bedriva hemtjänst – men fått avslag.

LÄS MER:Vårdbolag kritiseras för olämplig marknadsföring

Detta har emellertid inte stoppat bolaget – där kommunchefen Mattias Rosskölds fru, Madelen Rossköld, sitter i styrelsen – att marknadsföra sig som ”ett av Sveriges ledande hemtjänstföretag”.

D&D Hemtjänst, vars avtal med kommunen ska utredas och redovisas för kommunstyrelsen, städar varje vecka kommunchefens villa i Skipås.
D&D Hemtjänst, vars avtal med kommunen ska utredas och redovisas för kommunstyrelsen, städar varje vecka kommunchefens villa i Skipås. Bild: Anders Holmer

På hemsidan har företaget uppgett att D&D snart blir valbart i Halmstad, Laholm och Landskrona. I en ruta har det också gått att läsa att bolaget erbjudit delegerade och instruerade hälso- och sjukvårdsinsatser, vilket man alltså aldrig haft tillstånd för.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen anlitar företag med kommundirektörens fru i styrelsen

LÄS MER:Jonas Bergman (M) har begärt redovisning av upphandling där D&D ingår

På samma hemsida har även Madelen Rossköld, som är aktiv M-politiker inom Region Halland, gjort reklam för bolaget genom att uttala sig om att hennes breda erfarenhet ger företaget en bra grund att stå på.

”Långsökt koppling”

När HP skrev om att kommunen tecknat avtal med D&D Hemtjänst i samband med en upphandling av bemanningssjuksköterskor till hemvårdsförvaltningen såg inte kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) någon intressekonflikt i att kommunchefens fru är engagerad i företaget.

”När det finns kopplingar mellan gamla kolleger och upphandlingar är det väldigt viktigt att man granskar saken ordentligt”, säger Mattias Rossköld om fallet med Jennie Vidal.
”När det finns kopplingar mellan gamla kolleger och upphandlingar är det väldigt viktigt att man granskar saken ordentligt”, säger Mattias Rossköld om fallet med Jennie Vidal. Bild: Jari Välitalo

Många som läst i HP att Jonas Bergman tycker det är ”långsökt” att göra sådana kopplingar gör jämförelser med den sparkade hemvårdschefen Jennie Vidal. De undrar varför det var så känsligt att en före detta kollega till henne var på väg att tilldelas en upphandling. Vad vill du svara dem?

– Jag kan förstå att en del gör sådana jämförelser, men det är stor skillnad på de här fallen, säger Mattias Rossköld.

På det här fotot från våren 2020 syns dåvarande hemvårdschefen Jennie Vidal tillsammans med kommunchefen Mattias Rossköld på en presskonferens om kommunens coronahantering.
På det här fotot från våren 2020 syns dåvarande hemvårdschefen Jennie Vidal tillsammans med kommunchefen Mattias Rossköld på en presskonferens om kommunens coronahantering. Bild: Jari Välitalo

– I mitt fall har jag inte kunnat påverka upphandlingen i fråga eftersom jag varken är beställare, beslutsfattare eller tilldelare.

I hennes fall pratade du om risken att det kunde uppfattas som delikatessjäv eller vänskapskorruption. Varför var det så allvarligt den gången?

– När det finns kopplingar mellan gamla kolleger och upphandlingar är det väldigt viktigt att man granskar saken ordentligt. På uppdrag av kommunstyrelsens ordförande gjorde jag därför det tillsammans med upphandlingschefen och ekonomidirektören.

ANNONS

LÄS MER:Tidigare toppchef och kollega till Jennie Vidal vann upphandling: ”Inte seriöst”

LÄS MER:Förvaltningens ekonomichef om upphandlingen: ”Gick fort och fel”

LÄS MER:Efter granskningen: Andra inköp förvaltningen gjort ska utredas

”Jag ingen kontakt med deras bolagsledning”, säger Mattias Rossköld om D&D Hemtjänst – bolaget där hans fru Madelen Rossköld sitter i styrelsen.
”Jag ingen kontakt med deras bolagsledning”, säger Mattias Rossköld om D&D Hemtjänst – bolaget där hans fru Madelen Rossköld sitter i styrelsen. Bild: Jari Välitalo

– Det är oerhört centralt med transparens i vår verksamhet.

Apropå kopplingar och transparens – städar D&D Hemtjänst fortfarande hemma hos dig i villan i Skipås?

– Ja, de städar hos oss.

Din fru har lagt ut en recension på omdömessajten reco.se där hon ger D&D Hemtjänst högsta betyg och skriver att det företaget ”kommer varje fredag och städar mitt hem. Har alltid varit supernöjd efteråt.” Är inte heller den kopplingen känslig nu när kommunen där du är högste chef gör affärer med företaget?

– Nej, jag anlitar ju dem som privatperson. Dessutom har jag ingen kontakt med deras bolagsledning.

Det är absolut viktigt hur alla de högsta kommunala cheferna uppträder. Jag är för öppenhet och att vi ska tåla att synas.

Hur mycket tänker du på att du som kommunens mäktigaste chefstjänsteman är en offentlig person som förväntas agera som en föredömlig medborgare?

– Det är absolut viktigt hur alla de högsta kommunala cheferna uppträder. Jag är för öppenhet och att vi ska tåla att synas.

”När det gäller min frus engagemang inom Moderaterna blir det inga krockar eftersom hon bara håller på med regionpolitik, säger kommunchefen Mattias Rossköld.
”När det gäller min frus engagemang inom Moderaterna blir det inga krockar eftersom hon bara håller på med regionpolitik, säger kommunchefen Mattias Rossköld. Bild: Jari Välitalo

– Det är därför vi ibland gjort utredningar eller granskningar när det dykt upp frågetecken eller synpunkter på hur vi agerat.

Försöker du som tjänsteperson hålla professionell distans till politiken, med tanke på att du förväntas vara objektiv och neutral? Eller är det svårt när du är gift med en moderat politiker och jobbar så tätt ihop med ledande M-politiker som Jonas Bergman och Carl-Johan Berthilsson?

ANNONS

– Jag jobbar utifrån den politiska majoritetens beslut, men är en helt opolitisk tjänsteperson. När jag bereder frågor åt politikerna är det inte ovanligt att de ändrar mina förslag.

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

– Min upplevelse är att samarbetet fungerar bra med samtliga kommunråd, även med dem som företräder oppositionen.

Mattias Rossköld tycker inte det är svårt att behålla sin professionella neutralitet som tjänsteperson när han jobbar tätt tillsammans med M-politiker som Carl-Johan Berthilsson och Jonas Bergman.
Mattias Rossköld tycker inte det är svårt att behålla sin professionella neutralitet som tjänsteperson när han jobbar tätt tillsammans med M-politiker som Carl-Johan Berthilsson och Jonas Bergman. Bild: Jari Välitalo

– Och när det gäller min fru blir det inga krockar eftersom hon bara håller på med regionpolitik. När jag fick min tjänst hade hon precis blivit invald i kommunfullmäktige, men hon avträdde det uppdraget direkt så att det inte skulle bli några intressekonflikter.

Vi umgås inte privat. Däremot brukar jag och min ordförande ibland ta på oss löparskorna när vi ska ut.

På sociala medier kan man se foton där du och Jonas Bergman varit ute på löprundor ihop, och på hans Facebook-sida kan man läsa hur din fru bland annat skämtar med honom om hans rosa byxor. Kan du förstå om vissa tolkar detta som att ni verkar ha en tajt och familjär relation?

– Vi umgås inte privat. Däremot brukar jag och min ordförande ibland ta på oss löparskorna när vi ska ut och titta på något byggprojekt eller besöka en förskola. Jag brukar även vara ute i verksamheten med mina andra chefer.

Fast om du nu är så mån om att agera korrekt i alla lägen, hur kommer det då sig att Riksbyggen var tvunget att stoppa er när ni lagt ut er bostadsrätt på Nissastrand till kommersiell uthyrning?

ANNONS

– Det vet jag ingenting om.

Men ni äger väl ettan på Nissabogatan tillsammans?

– Jo, vi äger bostadsrätten ihop – vi är ju gifta och delar på allt – men jag visste inte om att det legat ute någon annons om uthyrning av den.

Kan man ändå säga att det hör till vanlig allmänbildning att uthyrning av en bostadsrätt i andra hand måste ha giltiga skäl och kräver tillstånd av föreningens styrelse? Borde inte åtminstone någon i din position veta det?

– Jo, visst vet jag att det krävs tillstånd för att hyra ut i andra hand – men det måste vara min fru som har gjort det, så sådana frågor får ställas till henne.

När HP pratar med Madelen Rossköld berättar hon att paret Rossköld köpte en enrummare på Nissastrand för drygt ett år sedan för att ha som kontor och övernattningslya om de var inne i stan sent på kvällen – eftersom de bor ute i Skipås.

Den här sommaren lade hon ut en annons på nätet där den hyrdes ut för 950 kronor dygnet eller 6 000 kronor i veckan till ”ensam/par eller liten familj”. I annonsen kunde man läsa om inglasad balkong, fullt utrustat kök, tillgång till stor takterrass, bäddsoffa, extrasäng och resesäng till bebis.

ANNONS

Då Riksbyggen fick syn på annonsen kontaktades bostadsrättsföreningen, som i sina stagdar har inskrivet att lägenheterna bara är till för permanent boende.

Nyttjanderätten kan förverkas

HP har pratat med styrelsen, som påpekar att det i stadgarna står att det krävs tillstånd av dem för att hyra ut i andra hand. I sådana fall säger de endast ja till skäl som studier på annan ort eller att man ska flytta ihop med någon på prov – men aldrig till hotelliknande verksamhet.

– Riksbyggen hörde av sig till mig och förklarade att det inte var tillåtet med sådan här uthyrning, säger Madelen Rossköld och visar ett mejl där det står att nyttjanderätten kan förverkas och att föreningen har rätt att säga upp bostadsrättsinnehavaren om den upplåter en lägenhet i andra hand utan styrelsens samtycke.

Annonsen var ju mest för att undersöka vilket intresse som fanns. Hade det blivit aktuellt skulle jag givetvis ha bett styrelsen om tillåtelse.

– Så fort jag fick detta klart för mig drog jag tillbaka annonsen, så det hann aldrig ske någon uthyrning, tillägger hon.

– Annonsen var ju mest för att undersöka vilket intresse som fanns. Hade det blivit aktuellt skulle jag givetvis ha bett styrelsen om tillåtelse innan vi hyrt ut den.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

LÄS MER:HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

LÄS MER:Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

LÄS MER:Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

LÄS MER:Kommunjuristen försvarar HFAB-avtalen om digitala tjänster

ANNONS