Flera grupper i sociala medier har kritiserat Halmstads nya översiktsplan. Det senaste uppropet är sajten ”Framtidsplan 2050 – ett invånarinitiativ”, som Alexandra Kamis ligger bakom.
Flera grupper i sociala medier har kritiserat Halmstads nya översiktsplan. Det senaste uppropet är sajten ”Framtidsplan 2050 – ett invånarinitiativ”, som Alexandra Kamis ligger bakom. Bild: Halmstads kommun/Privat

Kritik mot Halmstads nya översiktsplan: ”Heltokig”

Med endast några dagar kvar till deadline vill det nya uppropet ”Framtidsplan 2050 – ett invånarinitiativ” skapa opinion för att planen arbetas om. Gruppen vänder sig särskilt emot de tusentals bostäder som planeras i Frösakull och Tylösand.
– Det är en heltokig plan – den kommer att underminera Halmstads varumärke med natursköna områden nära kusten, säger Alexandra Kamis, som står bakom initiativet.

ANNONS
|

Det är nu endast några dagar kvar att tycka till om förslaget till ny översiktsplan för Halmstad – Framtidsplan 2050.

Planen tar höjd för 150 000 invånare i Halmstads kommun år 2050 och anger bland annat vilka områden som är aktuella för bostadsbyggande.

LÄS MER: Sex orter ska växa kraftigt i Halmstads nya plan

Sedan handlingarna gick ut på samråd i höstas har en del kritiska röster höjts mot förslaget. En stor portion av reaktionerna kommer från de västra stadsdelarna, som Tylösand och Frösakull, där tusentals nya bostäder har pekats ut.

Det senaste initiativet är den nyligen startade hemsidan framtidsplan2050.se. Sajten växte fram ur facebook-gruppen ”Utveckla och bevara Eketångaskogen!” och syftar till att skapa opinion för att översiktsplanen ska arbetas om från grunden.

ANNONS

Alexandra Kamis drog igång initiativet tillsammans med Leif Liljebrunn, som driver ovan nämnda facebook-grupp. Hon är uppvuxen i Halmstad men bor för närvarande i Stockholm.

– Jag tyckte att det var jobbigt att läsa vad Halmstads kommun vill göra med staden. I Stockholm där jag bor har man byggt och förtätat mycket, och när man ser hur pass mycket man nu vill bygga i Halmstad så väcker det känslor, säger Alexandra Kamis.

”En heltokig plan”

På sajten listar gruppen flera brister som de ser i Framtidsplan 2050. Bland annat ifrågasätter de huruvida kommunens invånardialoger varit tillräckliga, och huruvida den befolkningsökning som kommunen tar höjd för år 2050 är rimlig.

Merparten av kritiken är dock sprungen ur kommunens planer för västra Halmstad. I Eketångaskogen nära Tylösand har man pekat ut cirka 1 700 bostäder och i hela Frösakull vill man förtäta med totalt cirka 2 700 bostäder.

– Det är en heltokig plan. Skulle man bygga så som det framgår i planen kommer det att underminera hela Halmstads varumärke med natursköna områden nära kusten. Frösakull och Tylösand kommer inte vara sig lika, säger Alexandra Kamis och fortsätter:

– Enligt planen för tätorten ska drygt hälften av bostäderna i etapp 1 byggas i västra Halmstad, längs kustområdena. Det är där många av de nya invånarna ska bo. Det kommer innebära att värdefulla grönområden försvinner, att infrastrukturen behöver byggas ut och att Tylösandsvägen blir större. På sikt blir det också mer utsläpp när alla dessa människor ska ta sig in till stan för att jobba.

ANNONS

Gruppen förespråkar att man i stället förtätar innerstaden, exempelvis genom att bygga på parkeringsplatser (med garage under).

Tror inte segregationen kommer brytas

Initiativet vänder sig också emot tanken med att bryta segregationen i kommunen genom blandad bebyggelse i Tylösand och Frösakull. De tror inte att det kommer ge önskad effekt.

– Ska man bygga bort segregationen med hyresrätter så förutsätter det att merparten av lägenheterna tillfaller allmännyttan, annars kommer enbart folk med hög inkomst kunna hyra. I dagsläget är bara en bråkdel av de planerade bostäderna i Frösakull kommunens, säger Alexandra Kamis och tillägger:

– Eftersom det är ett av stadens mest attraktiva områden, och även kommunala bolag bygger med marknadshyror, kommer det bli för dyrt att bo där för de flesta familjer.

Sista chansen att tycka till är på måndag

Deadline för samrådet är måndagen den 11 januari. Fram tills dess kan invånare skicka in sina synpunkter till kommunen. Alexandra Kamis hoppas att gruppens sajt ska bidra till att fler Halmstadbor får upp ögonen för – och tycker till om – förslaget till ny översiktsplan.

– Fler måste få reda på att den finns och vad den innebär för kommunen. Det finns många anledningar till att engagera sig, och vill man vara med och påverka framtidens Halmstad så behövs alla röster.

ANNONS

LÄS MER: Grönt ljus för översiktsplanen – efter 45 ändringsförslag

Bergman (M): ”Säkert många bra idéer”

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) vill inte gå in och argumentera för översiktsplanens innehåll i det här skedet.

– Det här är ingen slutlig plan som vi nu ska tvinga igenom, utan ett förslag som bygger på en analys vi har gjort. Nu är det fritt fram för alla att ha synpunkter och det är bra att det förs en diskussion.

Han medger att det har varit svårt att nå ut till alla invånare i medborgardialogen, men vill samtidigt påpeka att invånarna i västra Halmstad inte behöver känna sig underrepresenterade.

– Det är i huvudsak därifrån som det hittills har kommit in synpunkter vad jag förstår, säger han och tillägger att åsikterna är varierade:

– Det finns de som inte vill bygga ett enda hus på de här platserna, de som hellre skulle vilja se någon annan sorts boende och de som tycker att hela förslaget är toppen.

Kommunrådet Stefan Pålsson (S) är däremot inte lika försiktig med att uttala sig om planerna i västra Halmstad.

– En av de viktigaste aspekterna för Socialdemokraterna är att bryta segregationen i Halmstad. Och områdena i Frösakull och Eketångaskogen är möjliggörare för det. Vi ser det som väldigt positivt att man kan bygga på höjden i de västra delarna av staden också, och inte bara i de östra delarna. Det behövs lägenheter, inte minst hyresrätter, i de här nya områdena som tillkommer, säger han.

ANNONS

Socialdemokraten delar inte gruppens farhågor om att Tylösand och Frösakull kommer förlora sin dragningskraft. Snarare kommer attraktiviteten att stärkas när stadsdelarna utvecklas, menar han och tillägger:

– Jag tror också på ett jämlikt Halmstad där vi bor tillsammans och blandar människor med olika socioekonomiska förutsättningar. Det blir en mycket trivsammare kommun där vi kommer känna en större gemenskap på det stora hela.

Kritikerna menar att hyrorna i Frösakull och Tylösand riskerar att bli för dyra för de flesta familjer, och att planen därför är kontraproduktiv. Vad säger du om det?

– Så behöver det inte nödvändigtvis bli. Det här är en vision för framtida Halmstad och vi vet inte vilken bostadspolitik som kommer föras framöver. Regeringen har till exempel haft investeringsstöd som möjliggjort nyproduktion med rimliga hyror. Dessutom tror jag det hänger ihop med bostadsbristen. Bygger vi ikapp den stora efterfrågan så kanske det lugnar ner sig på marknaden.

Nästa version av översiktsplanen ska klubbas någon gång under slutet av sommaren. Fram tills dess kommer planen att bearbetas om.

LÄS MER: C trycker på för fler bostäder inåt land

ANNONS