En patient i Halmstad spändes fast utan att den beslutande läkaren gjorde en personlig undersökning. Ivo kritiserar nu psykiatrimottagningen i Halmstad.
Arkivbild från en akutpsykiatrisk avdelning i Oslo. Patienten som riskerar att skada sig själva eller någon annan kan spännas fast under begränsad tid. Bild: Håkon Mosvold

Kritik för fastspänning av patient på psykiatrin

En läkare på en psykiatrimottagning i Halmstad beslutade att spänna fast en patient under en längre tid utan att själv göra en undersökning. Nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att verksamheten haft brister.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det var på Region Hallands psykiatriverksamhet heldygnsvården i Halmstad som det beslutades att en patient skulle vara fastspänd i mer än fyra timmar trots att den beslutande läkaren inte genomförde en personlig undersökning av patienten. Det har Ivo nu konstaterat var felaktigt.

I beslutet skriver Ivo att det har funnits brister i hanteringen men att verksamheten vidtagit adekvata åtgärder för att minska risken att det ska inträffa igen. Det innebär att Ivo inte vidtar några ytterligare åtgärder men kan komma att följa upp beslutet.

De åtgärder som verksamheten vidtagit är att den aktuella läkaren uppdaterats om aktuella regelverk och att en juridikutbildning för specialister ska genomföras för att upprätthålla kompetensen. Verksamheten meddelar också att man regelbundet skickar ut nyhetsbrev till läkare där juridiska frågor belyses.

ANNONS

Fakta: Bältesläggning

Det är tillåtet att spänna fast patienter i bälte mot sin vilja om det finns en omedelbar risk för att en patient skadar sig själv eller någon annan. Beslutet tas av en chefsöverläkare och Ivo ska alltid underrättas om en patient ska spännas fast under en längre tid.

En annan regel som gäller är att vårdpersonal alltid ska vara närvarande under tiden som en patient är fastspänd och att bältet ska tas bort så fort risken för skada är över. Enligt lagen ska åtgärden vara kortvarig.

Källa: Vårdguiden 1177

ANNONS