Kristdemokrater vill stoppa moskébygget

”Hit, men inte längre!”, skriver Kristdemokraterna i Halmstad i ett ställningstagande mot ett moskébygge. – Bakgrunden är de uttalanden om homosexuella som moskéns företrädare gjort, säger Anna-Lena Cumtell (KD).

ANNONS
|

I skrivelsen betonar Kristdemokraterna i Halmstad alla människors lika värde och hur allvarligt det är ”när människor kränks av församlingens ledare inför sin församling”.

–Med tanke på att moskéns företrädare har vägrat att be om ursäkt för de kränkande kommentarerna säger vi nej till ett moskébygge, förklarar Anna-Lena Cumtell, som är Kristdemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige.

Är detta någon modern form av medeltidens korståg mot muslimerna?

–Nej, absolut inte! Vi är för alla människors rätt att utöva sin tro, men samtidigt har vi en värdegrund som inte tillåter att man kränker homosexuella, säger Cumtell.

Hur ser du på att Svenska kyrkan så länge haft en avog inställning till homosexuella?

ANNONS

–Vad tänker du på då?

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2014 att det fortfarande finns präster i Svenska kyrkan som vill ”bota” homosexuella. I samband med förra årets Pridefestival i Halmstad ville inte högste företrädaren för Halmstads pastorat (kyrkoherde Magnus Aasa) svara på om han kan tänka sig att viga samkönade par. Pekar inte de exemplen på att homosexualitet fortfarande är känsligt bland religiösa?

–Jag kan inte svara för vad andra har sagt, jag kan bara peka på mitt partis värdegrund, säger Cumtell.

Den 1 maj har Kristdemokraterna ett möte utanför Fyllingeskolans gymnastiksal där ”medborgarna” ska få säga vad de anser om ett moskébygge.

–Det är viktigt att lyssna av vad folk tycker. Särskilt när det är något nytt som ska tillföras ett redan befintligt område, säger Magnus Hedman, lokal ordförande för Kristdemokraterna.

Är inte frågan om en moské på Fyllinge passé nu när kravet på arkeologiska utgrävningar verkar göra tomtpriset för dyrt?

–Det vet vi inte ännu. Därför är det bra att skaffa sig så mycket information som möjligt om de boendes inställning, säger Hedman.

Skulle ni även ha utlyst ett medborgarmöte ifall Svenska kyrkan ville bygga fler lokaler?

–Det är möjligt. Nu när det är ont om planlagd mark i Halmstad måste vi prioritera byggen av bostäder och förskolor, menar Hedman.

ANNONS

Vad skulle du säga om någon anklagade er för att försöka fiska röster i grumligt vatten?

–Den kopplingen förstår jag inte alls, säger Magnus Hedman.

Läs även: Fynd på gammalt slagfält hotar moské

ANNONS