Kris, Kriminellas Revansch i Samhället, behöver visa att organisationen är fortsatt trygg, trots de interna stridigheterna.
Kris, Kriminellas Revansch i Samhället, behöver visa att organisationen är fortsatt trygg, trots de interna stridigheterna. Bild: Elisabeth Alvenby

Krisen i Kris gör att sponsor granskar organisationen

Allmänna arvsfonden har stöttat Kris sedan starten. Uppgifterna om den senaste tidens turbulens i ledarskiktet gör att arvsfonden nu kräver snabba besked om verksamheten fortfarande är stabil och trygg.

ANNONS
|

Allmänna arvsfonden är bland annat med och finansierar uppbyggnaden av en unik utbildning av livsstilskoordinatorer. Kris, Kriminellas revansch i samhället, står för mycket av grundkunskaperna, både kring behoven men också med erfarenhet och med förslag kring utformningen av utbildningen.

LÄS MER:Kris skakas efter internt bråk– ordförande utesluten och polisanmäld

Kris granskas av sponsor

Arbetet är inne i en uppbyggnadsfas och i augusti är den tredje utbildningsomgången tänkt att starta på Tollare folkhögskola i samarbete med behandlingshemmet Valbo.

– Vi är intresserade av att få veta hur det går för projektet de har hos oss. Det är i slutfasen och jag har skickat en förfrågan kring vad som händer i Kris. Vi lägger oss inte i deras interna arbete, men vi har begärt att få in underlag för att få besked om fortsättningen kring utbildningsprojektet, förklarar Susann Arnehed på Allmänna arvsfonden.

ANNONS

Fortsatta finansieringen

Hon har varit med längs Kris hela resa sedan bildandet och har under åren administrerat mängder av projekt i uppbyggnaden av Kris olika verksamheter. Allmänna arvsfonden var till exempel en avgörande partner när Unga Kris startades, likaså när organisationen byggde upp sitt nät av sina livsstilshus.

– Vi har bett om en kopia på protokollet från det senaste styrelsemötet och vi har också bett att få besked om organisationen har någon likabehandlingsplan eller något liknande. Vårt projekt kring utbildningen tar slut vid jul, därför har vi också begärt besked om Kris fortsatta finansiering av den. Vi vill säkerställa att om en ny årskurs ska starta i höst vill vi veta att den kan slutföras, fortsätter Susann Arnehed.

– Det viktigaste för oss är att få in bra underlag, så att vi kan bedöma om vi har fortsatt förtroende för projektledningen, om vi tycker att de ska få fortsätta med projektet.

Hon beskriver sina erfarenheter av samarbetena med Kris som: ”Det har varit en fröjd att följa...”, ”Halmstad har varit en väldigt stabil förening med ganska mycket verksamhet. Det har känts tryggt.”

Allmänna arvsfonden tar ställning till sin fortsatta finansiering efter semesterperioden.

Trygghet i organisationen

Kris tillförordnade ordförande Germay Woldu är övertygad om att stormen kring organisationen kommer att blåsa över och säger att han är trygg med styrelsens beslut, att utesluta tidigare ordföranden Paul Barath.

ANNONS

– Det som sker är tråkigt, men det är bra också. Det är inte en person som bygger Kris, vi har trygghet i organisationen. Vi kommer att klara oss och komma levande ur det här, säger Germay Woldu och förklarar:

– Kris är en fantastisk organisation som hjälpt många. Vi är jättemånga som är ledsna för det som sker, men Paul har gjort det omöjligt för sig själv att komma tillbaka till sitt uppdrag. Men är han en riktig Krisare är vi beredda att möta honom och ge honom ett riktigt avslut, för att han sedan ska kunna göra en förändring och komma tillbaka till Kris.

ANNONS