Krisen i Kris allt värre – polisen utreder flera ansvariga i Halmstad

Kris i Halmstad var länge organisationens flaggskepp och hade justitieministern på besök. Nu är förtroendekapitalet i gungning. Personalen flyr, styrelseledamöter hoppar av och allvarliga anklagelser riktas mot organisationens kärna.

ANNONS
|

Nyligen stängde Kris sitt kafé i Oskarström. Det öppnade 2016 och var en av flera verksamheter som hade som huvudsyfte att skapa arbetstillfällen för medlemmar.

Det var ingen slump att en kopp kaffe på fiket bara kostade några kronor. Kunderna såg direkt att personalen tidigare hade vigt sitt liv åt helt andra saker än bullbak. Samtidigt som fiket skapade jobb åt några blev det också en social samlingspunkt för både unga och gamla i Oskarström.

Samma grundtanke fanns i Kris Bilrekonditionering, som också är på väg att avvecklas, och finns fortfarande i organisationens flyttfirma.

Men de senaste månadernas turbulens har inte bara lett till att organisationens tidigare ordförande och verksamhetsledare, Paul Barath, uteslutits. Omständigheterna kring uteslutningen bidrar till splittringen i Kris.

ANNONS

LÄS MER:Kris skakas efter internt bråk– ordförande utesluten och polisanmäld

Och där det finns motsättningar prövas också organisationens devis ”kamratskap” hårt. En som berörs direkt är en tongivande medlem som var med och startade Kris verksamhet i Halmstad och Falkenberg. Under en lång rad år har han haft framskjutna förtroendeuppdrag i bland annat Unga Kris, Kris i Halmstad, Falkenberg och i Kris riksförbund.

Konstigheter

Han var också med och drev fram beslutet om uteslutningen av tidigare förbundsordföranden Paul Barath. Efter hårda ordväxlingar inom organisationen uppdagade medlemmar på ”Barath-sidan” konstigheter i bokföringen.

Enligt uppgift till HP noterades bland annat bokförda kostnader inom verksamhet som varit vilande en längre tid och att poster bokförts som ”lån”.

”Vi måste göra om och göra rätt, så att vi får stabilitet igen och kan komma tillbaka där vi var innan. Men ibland blir det tuffa tag.” Djem Mangos, ordförande Kris Halmstad

Anklagelserna som riktades mot Paul Barath i somras resulterade i att en medlem polisanmält honom för sexuellt ofredande. Nu är också den tongivande medlemmen polisanmäld, för märkligheter kopplade till bokföringen.

HP har tagit del av en rad exempel, som nu ska utredas av polisen, och kan sammanfatta dem med att det uppstått en förklaringsbörda kring föreningens kontanthantering, fördelning av anslag från organisationer som stöttar Kris ekonomiskt och som sedan fördelats mellan Kris och Unga Kris samt rent bokföringstekniska detaljer kring arvoden och traktamenten.

Extra stämma

Inom kort håller Kris i Halmstad en extra årsstämma, i huvudsak för att göra en rad fyllnadsval. Då lämnar den tongivande medlemmen alla sina uppdrag. Han hade egentligen tänkt lämna dem tidigare.

ANNONS

– Det som sker nu inom Kris, säger han och syftar på hur det bildats olika läger inom organisationen, vill jag inte vara med om. Det är på så låg nivå och folk mår jättedåligt. Tidigare sade jag att jag ville vara kvar, för att det fanns risk att kris skulle försvinna. Men nu känner jag att det som sker är för att man bara vill söndra. Jag vill inte vara med i det här.

LÄS MER:Kris summerar 2017: ”Det var ett skitår”

Han känner sig trygg med de personer som nu ingår i styrelsen i Kris Halmstad och vill egentligen inte prata mer om saken.

– Jag ger dig en bild bara för att du ska förstå varför jag inte vill vara med mer, säger han till HP.

Men vi har ju också fått information om att du blivit polisanmäld, vad rör det sig om?

– Jag var i kontakt med revisorn direkt. Han säger att ”Nej, nej, det finns ingenting.” Det var efter att det bildats en ny styrelse i Unga Kris, de bad om papper och sedan fick jag besked om att jag var polisanmäld för grov förskingring. Revisorn säger att ”det här kommer inte att bli någonting”. Det handlar om överföringar mellan konton. Så har det gått till mellan Kris och Halmstad. Revisorn sade: ”Hänvisa till mig, när det kommer till polisen”, beskriver han och fortsätter:

ANNONS

– Jag är till och med polisanmäld för ofredande i Sundsvall, det här är på såg låg nivå att jag spyr på det. Jag mår skitdåligt i det här. Det finns ingen substans i det de håller på med.

LÄS MER:Kris extra årsmöte ifrågasätts – beslut anmäls för granskning

Oron i organisationen finns med som en förklaring till att Kris väljer att lägga ned flera av de sociala företagen. Nya ordföranden Djem Mangos förklarar också att verksamheterna i de sociala företagen ”blöder pengar”.

Kris nygamla inriktning blir i stället att jobba med människan i fokus.

Ska tillbaka

Djem Mangos har gott hopp om att skapa lugn och trygghet inom Kris igen.

– Vi måste landa. Vi måste göra om och göra rätt, så att vi får stabilitet igen och kan komma tillbaka där vi var innan. Men ibland blir det tuffa tag. Men då måste man kunna göra något bra av det och lära sig något av det också. Kris Halmstad ska tillbaka på kartan. Så är det bara, säger Djem Mangos.

ANNONS