Kriminalvårdare riskerar åtal för olaga frihetsberövande

I strid mot reglerna hämtade kriminalvårdare en efterlyst person. Personalen riskerar nu åtalsanmälan för olaga frihetsberövande.

ANNONS
|

Antingen kan en person komma till fängelset som omhändertagen av polis, eller inställa sig på frivillig basis. Att kriminalvårdare hämtar den som ska avtjäna ett straff finns det varken rutiner eller blanketter för.

Det var därför händelsen i mars i år skapade vissa praktiska problem när kriminalvårdsanställda åkte till sjukhuset och omhändertog en efterlyst person, efter att vårdpersonal ringt till anstalten och sagt att patienten var färdigbehandlad.

– Man borde ha hänvisat till polisen, säger Kenth Ahlin, kriminalvårdschef i Halmstad.

Han förklarar att allt gick rätt fram till det heltfelaktigaomhändertagandet.

Personen skulle avtjäna ett straff på anstalten i Halmstad och hade efterlysts. Kriminalvården hade begärt handräckning av polis som hittade den efterlyste och körde honom till sjukhuset i Halmstad då han behövde vård.

ANNONS

Internutredningen visar att det var fel av vakthavande befäl att sedan skicka ut personal på ett uppdrag som de inte hade mandat att utföra, dessutom utan förberedelser eller dokumentation.

Det bedöms också som oroväckande att ingen av kriminalvårdarna ifrågasatte uppdraget.

När det uppdagades att hämtningen hade skett på fel sätt så fick den intagne frågan om han ville vara kvar på anstalten.

Vad svarade han?

– Det vet jag inte. Men han avtjänar sitt straff hos oss nu, säger Kenth Ahlin, som säger att man ser väldigt allvarligt på den här händelsen och skärpt rutinerna.

En internutredning är klar och skickas nu till personalansvarsnämnden.

– Vi tror att de kan vilja göra en åtalsanmälan, säger Kenth Ahlin.

I utredningen nämns olaga frihetsberövande. Kan er personal komma att åtalas för det?

– Vilken rubricering, eller vilken bedömning personalansvarsnämnden gör vill jag inte spekulera i, säger kriminalvårdschefen.

ANNONS