Rishinder. Lite här och där har rishögar vuxit upp i dynerna. Men Monika Löfdahl tillhör dem som irriterar sig på att de gamla invanda stigarna till toaletterna nu är stoppade.
Rishinder. Lite här och där har rishögar vuxit upp i dynerna. Men Monika Löfdahl tillhör dem som irriterar sig på att de gamla invanda stigarna till toaletterna nu är stoppade.

Krigsstämning råder på Östra stranden

Den nyuppsatta toalettskylten är omkullvräkt, rishögar blockerar stigar och hårda ord utväxlas mellan åretruntboende och stugägare. Stämningen blir nu allt sämre på Östra stranden i Halmstad.

ANNONS
|

Som HP kunde berätta häromdagen så råder det något av krigsstämning på Östra stranden. Åretruntboende som i många år vant sig vid gamla stigar för att nå de kommunala offentliga toaletterna tvingas nu ta andra vägar. Orsaken är att vissa stigar är blockerade av rishögar. Att stämningsläget är i botten styrks bland annat av att en privatperson nyligen polisanmält rishögarna.

Tidigare i veckan tog tekniska kontoret vid Halmstads kommun på sig ansvaret för riset. Det skulle skydda från sandflykten. Men så enkel är inte bilden enligt andra.

– Det är bara skitsnack. Sanden har vi klarat i många år. Det är stugägarna som vill ha bort oss och andra badgäster som alltid använt den närmaste vägen till toaletten, säger Monika Löfdahl, åretruntboende i området. Stugägarna gillar helt enkelt inte att ha allmänheten inpå knuten. Men det får de förstås räkna med när det är allmän mark som stugorna står på.

ANNONS

Kommunen gjorde i förra veckan ett försök att underlätta för badgästerna genom att flytta toalettskylten så att besökarna anvisades en annan väg till toalettbyggnad C än den invanda. Men knappt hann skylten fastna i sanden innan den försvann.

Nu ligger den omkullvräkt och flyttad till samma stig där en rishög effektivt förhindrar framfarten till toaletten. Uppenbarligen vill någon visa sin ilska på det här viset.

– Vem som gjort det där vet jag inte. Men det speglar väl hur situationen allt mer börjar likna Vilda Västern här, säger Monika. Och ansvaret är förstås kommunens som låtit det gå så här långt.

Stugägarna i föreningen Strandskatan, som den här delen av dynområdet heter, pekar dock på att det är sanden som är huvudorsaken till bråken.

– Flygsanden kryper alldeles inpå oss om den inte stoppas, säger Anders Lindgren från Ulricehamn som just i dagarna är i sin stuga.

– Det är huvudorsaken till stigavstängningen. Och jag har själv lagt dit ris, med kommunens tillåtelse då naturligtvis, säger han.

Men meningarna går starkt isär om det är flygsanden eller om det är någon sorts smygprivatisering från stugägarna som skapat striden. Ibland går diskussionerna över i regelrätta gräl mellan åretruntboende och stugägare.

– Vi är helt medvetna om att allmänheten fritt får röra sig tätt inpå stugorna, säger Lars Elmqvist, ordförande i Östra stranden i Halmstad, en ekonomisk förening med totalt 427 stugägare som medlemmar. I föreningen ingår Strandskatan, Viggen och Snäppan.

ANNONS

– Kommunen och vi var överens redan för ett och ett halvt år sedan om hur sanden skulle stoppas. Vi var också överens om att toalettskylten skulle flyttas så att en alternativ väg kunde användas, säger Elmqvist. Att det skulle ha skett åverkan på skylten vet jag däremot inget om.

ANNONS