Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Kreativa barn fick en aktiv sommar

Nio veckor av Aktiv sommar lider mot sitt slut. Fablab är ett av de ställen där sommarprojektet har hyrt in sig.

På fredagen avslutas Aktiv sommar för den här gången. Barn och ungdomar mellan 9 och 16 år har fått prova på flera aktiviteter runt om i Halmstad, som arrangerats av kommunen.

Under torsdagen var HP på plats på högskolan, där även Fablab håller hus. På plats fanns också flera barn från Andersbergsskolan, som spenderade sin sommar i Aktivs sommars regi.

Barnen fick chansen att producera i modern teknik. Däribland gravera i laserskrivaren.

– Den är så cool! Man kan gravera in sitt namn på olika saker, säger Ivar Miguel Perez.

Det är inte första gången som Ivar besöker tekniklabbet. Åtta gånger har avverkats i lokalen under sommaren. Fredagen blir sista chansen för Ivar att gravera in sitt namn på diverse prylar, därefter avslutas Aktiv sommar för den här gången.

– Det är lite tråkigt. Men jag kommer komma hit igen någon gång, säger Ivar Miguel Perez.
De allra flesta var överens om att det var tråkigt, att Aktiv sommar nu led mot sitt slut. Nu blir det inte fler produktioner av fidget spinners, åtminstone inte på ett tag. Fidget spinner är en liten leksakssnurra, som bedårade flera knattar.

– Dem är så fina! utbrister Estahil Mohammud.

Inas Sariul instämmer. Men hon vill visa oss något, som är mycket finare än en fidget spinner, menar hon. Hon håller upp en träbit där två personer har avbildats.

– Sånt här har vi också fått göra. Men just den här har inte jag gjort, säger Inas blygsamt.

När klockan slår 15 måste ungarna kila hemåt. Då är Aktiv sommar slut för dagen. Därefter återstår bara fredagen kvar, innan nio veckor av olika aktiviteter har gjort sitt för den här gången.

– Det är kul att barnen har fått vara här. Vissa maskiner är för farliga för barnen att använda, men trots det, har det funnits väldigt mycket för dem att hitta på här, säger Mattias Bokinge, projektledare för Fablab.

Även om Aktiv sommar slutar på fredagen, så lever Fablab kvar som vanligt.

– Som tidigare kommer vi hålla öppet både för studenter och för allmänheten. Då är det fritt fram för barnen att knalla hit igen, avslutar Mattias Bokinge.