Krav på sanering sätter stopp för planerat kontor

Avtalet var klart och bygglov hade lämnats in för PS Oljes planerade kontorsbyggnad i hamnen. Men affären med kommunen blir inte av – länsstyrelsen kräver att marken måste saneras innan den bebyggs.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

För drygt två år sedan tecknade kommunen ett reservationsavtal för den aktuella fastigheten i hamnen, Halmstad 2:53. Fastigheten, som är drygt 4 300 kvadratmeter stor, skulle säljas till en kostnad av närmare en miljon kronor så att PS Olje kunde bygga upp ett nytt kontor i två våningar samt ett lager.

LÄS MER:PS Olje vill bygga nytt kontor och lager

Vd Magnus Sjöö berättade då för HP att företaget var för trångbott och behövde expandera.

Affär i stöpet

Men nu står det klart att affären med kommunen inte blir av.

Anledningen är att länsstyrelsen i ett yttrande skriver att det finns föroreningar i marken och att en sanering är en förutsättning för att kunna bygga något på platsen. Annars är risken att föroreningar byggs fast och det blir då också omöjligt att sanera i framtiden, enligt myndigheten.

ANNONS

Dessutom anser inte länsstyrelsen att marken har undersökts tillräckligt noggrant och att det är nödvändigt att detta görs för att få en bättre bild över vilka föroreningar som döljer sig under jord.

Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, berättar att med anledning av yttrandet har ärende om bygglov avskrivits.

– Det handlar om en omfattande sanering så det kommer inte att bli så att PS Olje bygger kontor på den här platsen. Vi är tillbaka i ett läge där företaget och kommunen tillsammans försöker titta på andra platser där en etablering är möjlig. Det är viktigt för oss att vi kan hitta en ny plats, och skisserna har ju företaget kvar, säger hon.

Hoppas hitta ny plats

Magnus Sjöö är i dagsläget försiktig med att uttala sig i ärendet.

– Vi har en pågående diskussion med kommunen och jag vill inte uttala mig förrän allt är klart, men vi är fortfarande positiva till att hitta en etableringsmöjlighet i Halmstad och känner att vi har stöd hos kommunen, säger han.

Vad som händer med tomten i hamnen är oklart.

– Det finns en jätteutmaning kring den här fastigheten och det är ju inte enklare för något annat företag att göra något så vi får nog kanske tänka att det inte kommer att hända så mycket här. Men det pågår mycket i hamnen så vi får ha med den här platsen och se tiden an, säger Jenny Axelsson.

ANNONS
ANNONS