Krami blev vägen tillbaka för Manuel Gomez

Från depression och rädsla till ett fast jobb och en ny syn på framtiden. Projektet Krami blev vändningen för Manuel Gomez.

ANNONS
|

Manuel Gomez pratar gärna Krami. Vi träffas i lokalerna på Knäredsgatan dit han kom första gången för åtta månader sedan. Nu berättar han öppet om sin resa. Då hade det inte varit möjligt.

– Nu kan jag titta människor i ögonen. När jag kom hit kunde jag inte det, säger han och förklarar hur han mådde tiden efter han fick sin dom. I hans fallen frivårdande påföljdmed skyddstillsyn.

– Jag kunde inte gå utanför dörren. Jag var deprimerad och jag vågade inte träffa människor.

Genom frivården hörde han talas om Krami, ett samarbete mellan kriminalvården, arbetsförmedlingen och kommunen. Ett alternativ som erbjuds dem som behöver ändra riktning på livet och där deltagandet är helt frivilligt.

ANNONS

Efter fyra års arbetslöshet hade han inte mycket till övers för myndigheter.

– Men det här var annorlunda, säger han.

Det visade sig inte vara tre myndigheter, utan tre personer – som kunde hjälpa honom tillbaka och jobba med de frågor som var viktiga för just honom.

LÄS MER: Utredning ska ge bättre kriminalvård

Ett halvår senare hade Manuel Gomez ettjobb och en ny syn på livet, han har kommit ifrån de mörka tankarna.

– Först satt du tyst, med stolen långt från bordet när vi alla träffades på morgnarna. Men stolen kom närmare och närmare bordet för varje dag och du började delta mer och mer. Man såg verkligen en stor förändring, säger Halil Kürtül, som är Kriminalvårdens representant i projektet och tillägger att Manuels tid i Krami blev kort eftersom han hade goda förutsättningar att komma ut på arbetsmarknaden. Han hade ingen lång kriminell bakgrund och han har dessutom körkort vilket öppnar många dörrar.

Deltagarna kan ha såväl missbruk som grov kriminalitet i bagaget. Det finns de som går tillbaka till sina gamla liv. Men dörren står alltid öppen och många kommer tillbaka.

– Vi dömer inte, vi moraliserar inte och vi pratar inte så mycket om bakgrunden. Vi fokuserar på här och nu. Man visar med sina handlingar nu, inte med det som har varit, säger Halil Kürtül och förklarar att den som ska vara med måste vara fri från droger och kriminalitet.

ANNONS

Enda gången dörren stängs är om man använder våld mot personal eller andra deltagare.

– Det har hänt en gång på de åren som jag har varit med, säger Halil Kürtül, som har varit med nästan sedan starten.

HP har flera gånger tidigare skrivit om Krami, som har funnits i Halmstad sedan 2009. Konceptet finns på ett tjugotal håll i landet, bland annat i Halmstad och Falkenberg.

Målet är att deltagarna ska finna, få och behålla ett arbete. I snitt har man haft ett trettiotal deltagare årligen och cirka hälften går vidare till arbete eller studier.

Manuel Gomez arbetar i dag som chaufför på en transportfirma i Halmstad. Han har nått ett mål och han siktar framåt.

– Min plan är att starta ett eget företag där jag bygger och renoverar cyklar. Nu sparar jag pengar och jag har inte gett upp den drömmen.

ANNONS