Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kraftigt höjda tomtpriser på Ranagård får kritik

Den 50-procentiga höjningen av priset för en kommunal tomt på Ranagård får kritik. I en skrivelse ifrågasätter en privatperson dessutom hur kommunen har kommit fram till priset som han kallar ”oerhört saftigt”. Men Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef, försäkrar att priset är marknadsmässigt.

I veckan kom beskedet att kommunen vill justera priset på de kommunala tomterna i den nya stadsdelen genom en höjning på omkring 50 procent.

LÄS MER: Priset på kommunala tomter höjs med 50 procent

Tomterna som för två år sedan skulle ha kostat 1,3 respektive 1,5 miljoner beroende på storlek föreslås nu kosta 2 respektive 2,2 miljoner.

Många har via bland annat Facebook kommenterat och reagerat på höjningen. En del tycker att den är fullt rimlig och anser inte att kommunen kan sälja tomter för billigt. Andra är kritiska och menar att många inte kommer att ha råd att köpa tomterna till det nya priset.

Uträkning ifrågasätts

I en skrivelse till kommunen ifrågasätts också prishöjningen av en privatperson, som vill vara anonym i HP.

– Priset är oerhört saftigt. Vi tyckte redan när de sa 1,3 och 1,5 att det var alldeles för högt om man tittar på vad våra grannkommuner tar ut. Vi har varit i kontakt med en byggherre i Ljungby som blev helt chockad när han hörde detta tomtpris och uppgav att där kostar en kommunal tomt omkring 250 000 kronor, berättar mannen.

Han uppger att han saknar ett underlag för hur kommunen har kommit fram till att tomtpriset måste höjas med 50 procent för att vara marknadsmässigt.

– Man hänvisar bara till försäljningar inom Albinsro och att det har skett en prishöjning på villamarknaden med 20 procent. Jag anser att uträkningen som gjorts är oseriös och jag köper inte att prisutvecklingen skulle vara 50 procent på två år.

Små tomter

Mannen påpekar också att tomterna är ganska små.

– Jag förstår inte hur kommunen ska kunna sälja de här tomterna till dessa otroliga priser. Dessutom utesluts ju den som inte har hög inkomst och i den diskussion som förts under lång tid om väster och öster så verkar de priser de föreslår här nu omöjliga för i princip vem som helst.

Jenny Axelsson (C), som är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, menar att kommunen inte kan ha för låga priser på tomter och hänvisar till att det handlar om skattebetalarnas tillgångar. Hon ser också en risk i att om tomter säljs för billigt så blir det ett högt andrahandsvärde där vinsten då tillfaller köparen och inte skattebetalarna.

Hur ser du på detta?

– Det ligger också en viss rättvisa i att de som har stått väldigt länge i tomtkön och betalat avgift för det ska ha råd att köpa en tomt. En kommun har inte rätt att ta ut vilket pris som helst, utan ska sälja till normala priser. Jag tycker att det är tokigt resonerat från kommunens sida och vi är inte främmande för att överklaga, säger mannen.

Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef. Bild: Privat
Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef. Bild: Privat

Försvarar prissättningen

Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef i Halmstads kommun, försäkrar dock att det nya priset är marknadsmässigt.

– De tidigare priserna sattes redan under 2018 och vi ser nu att de var för låga jämfört med marknadsvärdet, säger han och tillägger att kommunen också valde att flagga för att de troligen skulle behöva justeras.

2 respektive 2,2 miljoner är inget överpris menar han. Snarare tvärtom.

– Priset är inte vare sig ledande eller drivande och vi har också tagit hänsyn till att det är 86 tomter. När så många säljs på en gång blir det lite lägre marknadsvärde än om man säljer bara några stycken.

Men hur har kommunen gjort för att komma fram till de här nya priserna?

– Vi har tittat på vad det kostar att köpa en tomt med ungefär den här typen av läge och vad det kostar att köpa ett begagnat hus i området i dag. Och då har vi tittat på försäljningar som gjorts i hela Söndrumsområdet och även i Gullbrandstorp, säger Magnus Sjöberg.

Han tillägger att kommunen med detta har kommit fram till att ett befintligt hus kostar omkring fem, sex miljoner kronor.

– Skulle man då bygga ett hus för 3,5 miljoner på en tomt för 1,5 så blir ett nybyggt hus på vår mark billigare att köpa än ett begagnat hus kanske 100 meter därifrån.

Betalning sker nästa år

Varför kommunen väljer att sätta ett pris som sedan kan komma att ändras kan han inte svara på.

– Visst är det svårt för man skapar en förväntan även om när man satte priset första gången uppgav att det kan komma att ändras. Men vi har diskuterat detta, att inte sätta priset för tidigt.

När kommunfullmäktige har klubbat de nya priserna ska tomterna fördelas via den kommunala tomtkön. Magnus Sjöberg säger att det kommer att ske under våren.

Betalning görs när köparen gjutit plattan till sitt hus, vilket beräknas ske i början av nästa år.

LÄS MER: Priset för kommunala tomter höjs med över 40 procent

LÄS MER: Kommunen säljer mark på Ranagård för 188 miljoner

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!