Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/HP/Arkiv
Bild: TT/HP/Arkiv

Kraftiga vindar stoppar tåg mellan Halmstad och Värnamo

Kraftiga vindar har fått flertalet träd på fall under natten och telefonen har gått varm hos räddningstjänsten. Vindarna gör också att Trafikverket har beslutat att stoppa tågtrafiken på flera sträckor från och med natten mot måndag. Detta påverkar bland annat sträckan Halmstad–Värnamo.

Det har blåst ordentligt under natten till måndagen. Peter Stened, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad berättar att telefonen har gått varm.

– Vi har haft många samtal om träd över vägar, över 20 stycken. Vi har inte varit ute på mer än ett par av dem, resten har vi kopplat till Trafikverket, säger Peter Stened.

När hemtjänstpersonal inte kunde ta sig fram till sina brukare så fick räddningstjänsten undsätta.

– Vi hade ett fall utanför Hishult och ett längre upp, i Varberg, berättar Peter Stened.

Nära storm i byarna

Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI, bekräftar att det i byarna har snuddat på storm (gränsen går vid 24,5 m/s) i delar av Halland.

– På mätstationen i Torup så har vindhastigheten sedan midnatt legat på 24 meter per sekund som mest. I Unnaryd har 17 meter per sekund uppmätts som topp.

I Halmstad finns mätstationen på flygplatsen, men där fanns det inga uppgifter vad gäller byvindar.

– Där har jag bara medelvinden och den har legat på 16 meter per sekund så det är inte helt orimligt att det varit uppe i mycket hårda vindbyar, säger Alexandra Olsson.

Under morgonen har läget dock stabiliserats.

– Det är en vind som har kulminerat och vi räknar med långsamt avtagande vindar. Under sen eftermiddag räknar vid med att det är lugnt i de inre delarna. Vid kusten, vid kustbandet, räknar vi med friska vindar, säger Alexandra Olsson som i övrigt bjuder på en rapport med mycket sol under dagen.

Till följd av det blåsiga vädret har SMHI utfärdat en varning om högt vattenstånd i södra Halland och längre söderut. Varningen gäller fram till klockan 15 på måndagen.

– Men det ser ut som att vi har haft kulmen och att det långsamt börjar sjunka, rapporterar Alexandra Olsson på SMHI.

Inställda tåg

Nattens hårda vindar har gjort att Trafikverket ställer in samtliga avgångar på flera sträckor. Enligt myndigheten stoppas tågen av säkerhetsskäl eftersom kraftiga vindar kan leda till att träd faller över spåren.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och för att resenärer så tidigt som möjligt ska kunna planera sin resa på annat sätt, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket i region syd i ett pressmeddelande under söndagen.

Tågtrafiken stoppas från och med midnatt mot måndagen. Förutom sträckan Värnamo–Halmstad berörs även bland annat tågtrafik från Kristianstad och Helsingborg.

Tågtrafiken mellan Halmstad och Värnamo beräknas återupptas klockan fyra på måndagseftermiddagen.

– För den som ska åka tåg gäller det att ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor, uppger Annika Canaki.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!