”Kooperativ hyresrätt bra alternativ”

Redan för tio år sedan bildades den första kooperativa hyresrätten i Falkenberg. I dag finns två föreningar i centrala staden.

ANNONS
|

– Det är ett jättebra alternativ till vanliga hyresrätter. Men det kräver engagerade människor eftersom man ska vara aktiv i en förening, säger bostadsingenjör Göran Blomqvist på Fabo, Falkenbergs kommunala bostadsbolag, som äger fastigheterna där kooperativen finns.

I de båda föreningarna låter man Fabo ta hand om fastighetsskötsel, trappstädning och liknande. Men hyresgästerna skulle lika gärna själva kunna sköta hela eller delar av servicen för att sänka sina kostnader.

– De som bor i föreningarna säger att folk är väldigt aktsamma om lägenheterna. Eftersom man tar eget ansvar blir man också medveten om vad saker kostar, säger Göran Blomqvist.

ANNONS

När föreningen Lönnen på Gröna gatan startade 1996 skedde det som en försöksverksamhet. Hyresgästerna fick betala 1 000 kronor per kvadratmeter i kapitalinsats. Den som flyttade ut efter några år fick tillbaka sin insatta summa plus en uppräkning enligt konsumentprisindex.

I den nyaste föreningen, Slottshagen på Hamngatan där det var inflyttning i våras, var insatsen 6 000 kronor per kvadratmeter. Nya regler innebär att den som flyttar bara garanteras att få tillbaka den insatta summan.

ANNONS