Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Black Friday har snabbt blivit en populär shoppinghögtid i Sverige. Bild: Arkiv/Rasmus Forsgren
Black Friday har snabbt blivit en populär shoppinghögtid i Sverige. Bild: Arkiv/Rasmus Forsgren

Konsumentrådgivare manar till lugn inför stundande köphelg

Black Week har inletts och till helgen stundar en av årets största konsumenthelger. Både Black Friday och Cyber Monday väntas slå nya rekord men Halmstad kommuns konsumentrådgivare manar till lugn.

Till helgen stundar en av årets största konsumenthelger med både Black Friday och Cyber Monday. Ursprungligen kommer Black Friday från USA. Den infaller dagen efter högtiden Thanksgiving och är en readag som inleder julhandeln.

I Sverige har Black Friday tillsammans med Cyber Monday (som är e-handelns dag) snabbt blivit mycket populärt och är den femte starkaste shoppinghögtiden, enligt organisationen Svensk Handel. Under hela veckan poppar det upp erbjudanden och den har därför kommit att kallas för Black Week.

– Det var rekord förra året och det förväntas öka ännu mer i år, säger Dragan Kotarac som är konsumentrådgivare på Halmstads kommun.

Han och kollegorna på kommunens konsumentrådgivning tror att mycket av årets köpfest kommer att flytta från butikerna till näthandeln på grund av den rådande pandemin.

– Om det stämmer så är det viktigt att kolla upp vissa saker. Vilka är det vi handlar av? Är det någon vi känner till? Kan vi läsa några recensioner?

Dragan Kotarac tror inte att det dyker upp nya oseriösa aktörer på nätet bara för att det är Black Friday. Men han menar samtidigt att konsumenten kanske gör fler impulsköp hemma från soffan utan möjlighet att ta en ordentlig titt på varan på förhand.

– Det är inget fel att handla under den här veckan för den är som alla andra veckor. Det handlar mer om att inte dras med av hetsen och reklamen. Behöver vi handla så ska vi göra genomtänkta köp, säger han.

Andra tips han vill ge är att i god tid, kanske redan tre månader innan Black Week, börja med att jämföra priser och produkter. En annan sak är att inte lockas av att handla på kredit även om man vet att man har pengar på kontot redan till veckan efter.

Halmstad kommuns konsumentrådgivning får in cirka 25 ärenden i veckan där konsumenter anser att de blivit lurade. Oftast handlar det om att de förhastat sig eller inte läst det finstilta.

– Det är sällan som man blir lurad, men vi känner så. Först tror vi att vi gjort en bra affär, kanske handlat på avbetalning och sedan upptäcker vi att vi inte behöver saken bara för att den var billig. Då känner man kanske sig lite lurad.

Om du handlar på nätet, tänk på detta:

  • Kolla vem du handlar av.
  • Betala på ett säkert sätt.
  • Glöm inte din lagstadgade ångerrätt.

Om du handlar i butik, tänk på detta:

  • Erbjuds öppet köp?
  • Erbjuds bytesrätt?
  • Spara kvittot!

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!