Widiksons bolag stäms av kände konsulten Holknekt
Per Holknekt har vänt sig till Halmstads tingsrätt för att stämma Vattenfabriken Oskarström. På bilden syns bolagets ägare, Gustaf och Jan Widikson. Bild: Roger Larsson

Konsult kräver att få sin lön av Vattenfabriken i Oskarström

När Jan Widiksons bolag Vattenfabriken Oskarström anlitat den kände konsulten Per Holknekt, för att bland annat få hjälp att stärka varumärket, sände företaget honom sms med hjärtan. I dag är tongångarna inte lika hjärtliga. I stället har Holknekt gått till domstol för att få ut sitt arvode.

ANNONS
|

Enligt stämningsansökan som Per Holknekts juridiska ombud lämnat in till Halmstads tingsrätt anlitades han våren 2020 av Vattenfabriken Oskarström.

Holknekt är bland annat känd för att som modedesigner och entreprenör ha varit med om att grunda det börsnoterade klädföretaget Odd Molly.

När Vattenfabriken Oskarström avbröt sitt samarbete med Per Holknekt ville han ha betalt för den tid de avtalat om – men hans krav har bestridits av företaget.
När Vattenfabriken Oskarström avbröt sitt samarbete med Per Holknekt ville han ha betalt för den tid de avtalat om – men hans krav har bestridits av företaget. Bild: Andreas Apell

Ursprungligen gjorde han sig ett namn som professionell skateboardåkare och efter att ha utbildat sig till marknadsekonom startade han flera skateboardföretag.

Spelade bort 100 miljoner

Holknekt har genom åren låtit tala om sig för allt från deltagande i dokusåpan Big Brother och sitt korta äktenskap med artisten Lena Philipsson, till tävlande i flipperspel och sommarpratande i Sveriges Radio. I boken ”The Moneyfest”, som kom 2020, berättade han också om sitt spelmissbruk och att det fått honom att förlora 100 miljoner kronor på tio år.

ANNONS

Varumärkeskonsult

Huvudsakligen har han på senare år dock arbetat som föreläsare och varumärkeskonsult.

När han anlitades av Vattenfabriken Oskarström tog han fram idéer om hur exempelvis kontakten med återförsäljare skulle stärkas, hur företaget skulle marknadsföra sig på sociala medier och hur mixen av produkter skulle se ut.

I bevismaterialet som skickats in till tingsrätten finns ett papper om konsultarvode på 60 000 kronor per månad, där det står att det gäller tre månader med möjlighet till förlängning. Det är undertecknat av Vattenfabrikens produktionschef.

Imponerade av Holknekt

Det framgår också att Holknekt tyckte att han behövde sex månader på sig, men att företaget valde att avbryta samarbetet efter tre månader. Produktionschefen har då skickat ett sms där denne skriver att alla blivit imponerade över hur proffsigt Holknekt sammanfattat vilka saker de behöver jobba med – och avslutar med en emoji med en massa hjärtan.

Holknekt har senare svarat med en påminnelse om en obetald faktura. Enligt stämningsansökan saknar han 75 000 kronor av de 180 000 kronor han anser vara avtalade.

Det står också att bolaget bestridit inkassokraven utan att ange någon rättslig grund för det.

”Han hade privata problem”

HP har sökt ägaren Jan Widikson för en kommentar, men han hänvisar till Vattenfabrikens produktionschef Henrik Byrsjö.

– Till en början var vi jättenöjda med Per Holknekt, men senare märkte vi att han hade privata problem som gjorde att han inte skötte sitt jobb, kommenterar Byrsjö.

ANNONS

Hur ser du på sms:et du skickade honom efter tre månader, om hur imponerade alla var av honom?

– Det skickade jag bara för att vara snäll, men man kan ju inte betala 60 000 kronor i månaden till någon som inte jobbar ordentligt.

Fann vattenkälla av en slump

Tittar man på Vattenfabrikens bakgrund får man gå tillbaka till 2016, då Jan Widikson – tillsammans med Göran Paver de Leoni och Marcus Wolter, som är stora fastighetsägare i Oskarström – köpte gamla Jutan. Det 28 000 kvadratmeter stora området där Skandinaviska Jutefabriken byggdes 1890 – och som amerikanska Johns Manville köpt av Tasso 1998 – hade då stått tomt sedan produktionen av glasfiberväv flyttats till Helsingborg 2011.

Året efter, 2017, upptäcktes av en slump en vattenkälla på fastigheten med kapacitet på 200 000 liter per dygn – kallad Maredskällan. Så när området gjordes om till företagshotell var Vattenfabriken en av de nya aktörerna.

Flera förlustår

De första åren handlade mycket om investeringar i utrustning och eftersom verksamheten gick med förlust framgår det av årsredovisningarna att ägarna fick skjuta till nära 11 miljoner kronor under 2018 och 2019.

Någon årsredovisning för 2020 finns ännu inte inlämnad, men i tidningsartiklar har företrädare för bolaget sagt att de under det året – tillsammans med en kinesisk kund – skulle investera 25–30 miljoner kronor i en ny fabriksanläggning intill den gamla, enbart för den asiatiska marknaden.

ANNONS

50 miljoner kronor

På Vattenfabrikens Facebook-sida står att företaget i vintras hade kontrakt på 40 miljoner flaskor om året och att omsättningen i år förväntas bli 50 miljoner kronor.

Jan Widikson och hans son Gustaf Widikson är registrerade som ägare till hälften av företaget. Den andra halvan är registrerad på Jan Widiksons bolag Widik Förvaltnings AB.

ANNONS