Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Konstnärer utsmyckar Lundgrens trädgårdar

Konstnärerna Kamil A Lukaszewicz och Robert Hais har fått uppdraget att utsmycka det nya bostadsområdet Lundgrens trädgårdar. Kamil A har en känslomässig koppling till området eftersom hon bodde i ett av de gamla husen som revs.

– Det är ett väldigt stort uppdrag som ska bli väldigt roligt att få göra, säger Kamil A Lucaszewicz.

Hon och Robert Hais har redan satt igång med arbetena som ska resultera i konstnärlig gestaltning av tre innergårdar och en allmän park. Samtliga delar ska stå färdiga 2021.

Uppdraget finansieras av Halmstads kommun genom kulturnämnden samt byggherrarna HFAB och Tornet AB.

– Den totala kostnaden för den konstnärliga utsmyckningen är 1,4 miljoner kronor. Det är ett väldigt spännande projekt där kommunen och fastighetsägarna samverkar. Det blir också första gången de här två konstnärerna samarbetar, säger Joacim Eneroth, intendent för offentlig konst och samling på kulturförvaltningen.

Kamil A Lucaszewicz berättar att hon hade idéer om hur konstnärer skulle kunna involveras i projektet redan när Lundgrens trädgårdar planerades.

– Jag tyckte att det skulle passa med ett konstnärligt projekt när Halmstad satsar på ett helt nytt bostadsområde.

2015 bodde hon i ett gult trähus på Bryngelshusgatan, som kommunen hade köpt för att riva när Lundgrens trädgårdar skulle byggas. Villan kallades textilarbetarens hus och var ett välbevarat exempel på en arbetarbostad från 1930-talet.

– Man kan säga att cirkeln är sluten. När jag fick veta att Lundgrens gjuteri skulle flyttas och att det skulle bli ett bostadsområde här så tänkte jag att man skulle kunna ge de boende ett konstnärligt perspektiv på den gamla miljön, säger Kamil A Lucaszewicz.

Hon och Robert Hais ville testa att göra något tillsammans. De tog kontakt med HFAB, och lite senare kom även Tornet med i diskussionerna. Till slut kopplades även kulturförvaltningen in.

– Vi fick uppdrag att ta ett grepp över hela området. Idén har varit att koppla den konstnärliga gestaltningen till gjuteriet med stål och metall till trädgårdstanken, säger Robert Hais.

Arbetet har redan påbörjats och konstnärerna samarbetar bland annat med Haldahuset, som är arbetsmarknadsenhetens verksamhet med hantverks- och verkstadsinriktning.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!