Via ett mejl erbjuds nu ett hundratal medlemmar i Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV, att sätta upp sig på en lista hos Kattegattkliniken för att få överblivna doser vaccin. Kollektivet hyr ut sitt galleri till vårdcentralen för deras vaccinationsverksamhet.
Via ett mejl erbjuds nu ett hundratal medlemmar i Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV, att sätta upp sig på en lista hos Kattegattkliniken för att få överblivna doser vaccin. Kollektivet hyr ut sitt galleri till vårdcentralen för deras vaccinationsverksamhet. Bild: Roger Larsson

Konstnärer erbjuds överblivna vaccindoser av grannen

När privata vårdcentralen Kattegattkliniken i Halmstad skulle påbörja covidvaccinationen behövde man mer utrymme. Lösningen blev att hyra ett intilliggande galleri, som drivs av ett konstnärskollektiv. Nu erbjuds kollektivets hundratal medlemmar att få överblivna vaccindoser.

ANNONS
|

Galleri Najaden ligger vägg i vägg med Kattegattkliniken och Kulturhuset Najaden och drivs av medlemmarna i Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV). I anslutande lokaler finns också verkstäder för exempelvis måleri, keramik, textil och fotografi.

Marie Bendroth Karlsson, ordförande i föreningen, bekräftar att hon för ett par dagar sedan skickade ut ett mejl till medlemmarna. Där får de veta att Kattegattkliniken har en reservlista för personer som kan vaccinera sig med kort varsel och att medlemmarna kan skriva till en angiven mejladress för att komma med på listan.

– Det var ett erbjudande vi fick av Kattegattkliniken. Vi har över hundra medlemmar, men alla är inte aktiva och en del har nog redan fått sin första spruta. Jag blev själv erbjuden en snabbtid, men hade hunnit vaccinera mig med ålderns rätt, säger hon.

ANNONS

Varje vårdcentral ska ha egen lista

Som Hallandsposten berättat tidigare så är det upp till varje vårdcentral i Halland att se till att det finns reservpersoner ”inom samma eller högre prioriteringsgrupp”, som kan få eventuella överblivna doser vaccin. Det är så direktivet från Region Halland ser ut. I en del andra regioner har man istället valt att ha en central reservlista för invånarna, som nås via 1177 eller telefonbokningen och varifrån äldst kallas först.

Läs mer: Otydligt hur överblivna vaccindoser hanteras i Halland

Lena Kjellman, avdelningschef på Kattegattkliniken, tycker inte utskicket till konstnärskollektivets medlemmar ska ses som något konstigt och säger att det än så länge bara är ett fåtal som anmält sig. Hon konstaterar att regionen bestämt att varje vårdcentral ska hålla sig med en egen reservlista och man följer den riktlinjen.

– Vi har nu ett par olika reservlistor. På den ena är det patienter i rätt prioriteringsgrupp som våra läkare satt upp och som vi ringer in om det blir doser över. Men efter hand som vi nu släpper på fler grupper så kände vi att vi behövde ha en lista med några fler personer som finns nära och tänkte då på konstnärskollektivet. De har ju verksamhet här intill och många är lite äldre. Vi vill inte kassera några doser.

ANNONS

Ohållbart att ha öppen lista

Hon berättar vidare att det händer att Halmstadbor ringer och vill sätta upp sig på Kattegattklinikens reservlista, men att man då brukar neka dem det.

– Vi känner att det blir ohållbart och att det kan bli en jättelång lista. Vi har ögonen på oss hela tiden och vill inte ta in personer i fel prioriteringsgrupp. Samtidigt kan vi inte stå här och kasta överblivna doser. Det får ju finnas lite rim och reson.

Men är det då okej med denna typ av erbjudanden och att det blir så pass godtyckligt vilka som erbjuds överblivet vaccin? Frågan går till Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare, som svarar via mejl:

”Det finns rutiner för att hantera överblivna doser och vår uppfattning är man följer dessa och att avvikelser endast sker i undantagsfall. Vi befinner oss nu i sluttampen av fas 3 och går snart in i fas 4. De grupper som ingår där är stora och möjligheten att hitta reserver bedöms inte bli ett problem i sista fasen”.

LÄS MER:Överblivna vaccindoser gick till skolpersonal

ANNONS