Coronapandemin gör att konserter flyttas fram, men trots att ARN säger att man ska få lösa in biljetterna så vägrar arrangören MT Live att betala tillbaka.
Höggravida Amanda Larsson sitter med två konsertbiljetter, som hon enligt ARN har rätt att få pengarna tillbaka för, men som arrangören MT Live vägrar att lösa in. Bild: Jari Välitalo

Konsertarrangör vägrar följa ARN:s beslut om biljettinlösen

Med stöd av Allmänna reklamationsnämnden har Amanda Larsson krävt tillbaka pengarna för de biljetter hon köpt till konserten med Jack Vreeswijk och Brolle på Halmstads teater. Flera gånger har datumet flyttats fram på grund av pandemin, men arrangören MT Live vägrar betala tillbaka.

ANNONS
|

Amanda Larsson gav sin mamma biljetter i julklapp för att kunna gå med henne på ”Visor & grimaser”, där Jack Vreeswijk och Brolle sjunger Cornelis på Halmstads teater. Datum var satt till den 19 mars i år.

– Två dagar före det fick jag i mars besked om att konserten skjutits upp på grund av coronasituationen, berättar Amanda Larsson när vi träffas hemma i hennes hus i Harplinge.

– Nytt datum var satt till den 21 september, men eftersom jag visste att jag skulle föda barn i den vevan var jag inte intresserad.

Vägledande beslut

När det i somras kom två vägledande beslut från ARN (Allmänna reklamationsnämnden) som rör inställda evenemang hörde hon av sig till Halmstad Tourist Center för att kräva pengarna som hon betalat till dem tillbaka.

ANNONS

Den kommunala turistbyrån svarade att de bara är återförsäljare och gav henne kontaktuppgifter till arrangören MT Live.

– Chefen för Turistservice lovade att hjälpa mig om jag fick problem och det kändes som att hon stöttade mig, minns Amanda Larsson.

Allmän klausul

I kontakterna med MT Live mötte hon dock inte samma stöd. De hänvisade i stället till att konserten inte ställts in, utan bara fått ett nytt datum – och att det fanns en allmän klausul på biljetten om att återköp inte görs.

– Om inte det nya datumet passade mig så fick jag rådet att sälja biljetterna eller ge bort dem.

Amanda Larsson stod dock på sig och hänvisade till att ARN i sina beslut slagit fast att datumet är en mycket viktig del i avtalet mellan en köpare och en arrangör.

– Om arrangören vill ändra ett datum måste konsumenten godkänna det, annars har man rätt att få sina pengar tillbaka enligt ARN, påpekar Amanda Larsson.

”Inte mitt ansvar”

När hon mejlade sin inställning till MT Live fick hon till svar en länk till en film på Youtube som visar hur många vars inkomst hänger på att någon känd artist kan ha konserter.

– Genom att ta upp alla anonyma personer som jobbar med bokningar, ljud, ljus, smink och dekorbygge ville de väl vädja till min empati. Men jag känner inte att allt det där är mitt ansvar, kommenterar Amanda Larsson, som nu även kunnat konstatera att konserten är framflyttad ytterligare – den här gången till 24 april nästa år.

ANNONS

När HP får tag på en av ägarna till MT Live, Martin Johansson från Onsala, vädjar han också till biljettköparnas välvilja.

– Vi ligger ute med 20 000 biljetter. 85–90 procent av köparna accepterar att det råder ett force majeure-läge, det vill säga att vi inte råder över de problem som konsertbranschen drabbats av på grund av covid-19, säger han.

Kalle Moraeus

Han berättar att Halmstad även berörs av att MT Live sålt biljetter till ”Thank you for the music”, en hyllning till Björn Ulvaeus och Benny Andersson, framförd av Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding. Turnén skulle haft Sverige-premiär på Halmstads teater den 25 oktober i år, men datumet för Halmstad har flyttats fram till 11 april nästa år.

Men om det nu bara är drygt en tiondel som kräver pengarna tillbaka så kan ni väl tillgodose deras önskan?

– Nej, risken är att man i så fall öppnar dammluckorna. Återköper man en biljett så måste man vara beredd att återköpa alla – och det kommer aldrig att gå, svarar Martin Johansson.

Konkurs

– Skulle vi börja betala tillbaka biljetter så skulle vi snabbt gå i konkurs. Och i ett sådant läge blir det inga konserter längre fram heller, samtidigt som en konkursförvaltare skulle placera biljettköparna så långt ner på prioriteringslistan att ingen får en krona, säger han och menar att ingen tjänar på en sådan lösning.

ANNONS

Kan ni bara strunta i att ARN sagt att konsumenten har rätt att få tillbaka sina pengar vid ändrat datum?

– Man ska komma ihåg att ARN bara är ett rådgivande organ – och i det här fallet håller inte juristerna inom vår branschorganisation med. Det behövs dom i en domstol för att få rättslig ledning, svarar Martin Johansson.

Håkan Hellström

– Inställningen är inte unik för vårt företag. Inte heller en jätte som Live Nation godkänner återköp i samband med att konserterna med Håkan Hellström eller Bryan Adams har flyttats till nästa år, säger han och efterlyser ett statligt stödpaket, på det sätt som andra branscher fått stöd under coronapandemin.

– För den som varken kan gå själv eller kan sälja sin biljett är det trots allt bara omkring 500 kronor en enskild kan förlora på en biljett. Det rör sig inte om en resa för 50 000 kronor.

ANNONS